TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli”

Üsküdar Üniversitesi ve ORO İlaçları Sanayi ve Ticaret A.Ş arasında bilimsel işbirliği protokol imza töreni gerçekleştirildi. İmza törenine Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ORO İlaçları Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Varol Türker, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay ile akademisyenler katıldı. Tarhan, “Amacımız bilimsel egomuzu tatmin etmek değil topluma faydalı olacak bir şey yapmak. Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tarhan: “Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli”

Üsküdar Üniversitesi Senato salonunda gerçekleştirilen işbirliği protokol imza törenine Tarhan, Türker, Konuk ve Uzbay’ın yanı sıra Üsküdar Üniversitesinden Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Vildan Enisoğlu Atalay, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Can Timuçin, AR-GE ve Yenilik Politikaları Direktörü Halime Usta Yoğun ile ORO İlaçları Genel Müdür Yardımcısı Berk Türker ve Ticaret Direktörü Cenk Türker de katıldı.

Prof. Dr. Tarhan: “Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli” 2

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Teknolojik araçlar üretirken toplum menfaati gözetilmeli”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, işbirliği yapmanın amacı bilimsel egonun tatmin edilmesi değil topluma faydalı projeler üretmek olduğunu vurguladı. Tarhan; “Bizde AR-GE altyapısı, çeşitli çalışmalar yapabilecek altyapı, laboratuvarlar, deney hayvanları laboratuvarı altyapısı mevcut. Bu projeler açısından bizim için çok iyi bir fırsat. Konunun bilim ve bilgi üretme ayağı var ve o bilginin sanayileşmesi ve ticarileşmesi ayağı var. Bu ikisi bir arada olmazsa tek kanatlı bir kuş nasıl uçamazsa öyle olur. Türkiye’de bu konuda çok ciddi bir sorun var. İş adamlarının aklına üniversiteler gelmiyordu fakat Amerika’da bu durum tam tersi. Bunun sebebini araştırdığımız zaman üniversitelerin bu konuya mesafeli olduğunu gördük. Ticarileşme bizim işimiz değil bize ne diyen hocalar hala var. Ürün üretmek, teknolojik araçlar üretmek istiyoruz, faydalı modeller üretmek istiyoruz bunları yaparken toplumun ihtilacıyla sentezlemezsek uçup gider. Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli. Teknolojik araçlar üretirken toplum menfaati gözetilmeli.” Dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bu benim işim değil yaklaşımı değişmeli”

Burada amaç bilimsel egomuzu tatmin etmek değil topluma faydalı olacak iş birlikleri yapmaktır diyen Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu: “İhtiyaç odaklı bir çalışma yaptığı için Amerika’da toplumsal ihtiyaçlara bakıp, tıbbı ihtiyaçlara bakıp ona göre üniversiteye proje verilir bu konuyu çalışalım diye. Mesleki bir tutuculukla ‘Bu benim işim değil’ tarzındaki konuya yaklaşımın Türkiye’de değişmesi gerekiyor. Bu konuda TÜBİTAK ciddi bir şekilde zihinsel dönüşümü yapıyor. Eski anlayışı devam ettirenlerle bu işler yürümez. Zihinsel dönüşüm olmadan sosyal ve ticari dönüşüm olmaz. Burada mühim olan hedefi seçip ona göre çalışmalar yapmak. Bunu yapmayıp mevcutları tekrar edersek herkesin yaptığı işi yapan kendini tekrarlayan kişiler oluruz ve küresel rekabette geride kalırız.”  

Prof. Dr. Tarhan: “Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli” 3

Varol Türker: “Üniversiteler ve ilaç sanayinin işbirliği yapması şart”

Üsküdar Üniversitesiyle olan birliktelikten güzel sonuçlar elde edeceğine olan inancının yüksek olduğunu ifade eden ORO İlaçları Genel Müdürü Varol Türker; “Türk ilaç sanayi maalesef olması gereken bir yerde değil. Bunun en büyük nedeni üniversitelerle olan iş birliklerinin yeterince olmamasıdır. Bazı firmalar yeni yeni üniversitelerle iş birliğine başladılar. O da çok detaylı değil kısmi bir işbirliği. Dolayısıyla üniversite bir bilim yuvasıysa, ilaç üretmekte bir bilim işiyse mutlaka üniversitelerle ilaç sanayinin iş birliği içinde olması gerekiyor diye düşünüyorum. Bu protokol ile iş birliğine başlamış olacağız. Bu konuda şimdiden çalışmalara başladık. Dolayısıyla güzel şeyler yapacağımıza inanıyorum. Bu iş birliğini Üsküdar Üniversitesiyle yapma amacımız bu üniversiteye olan inancımızın büyük olmasıdır. İş birliğimizin önemi çok önemli. Üsküdar üniversitesi görüldüğü kadarıyla yeni olmasına rağmen sanki çok eski bir üniversite gibi. Üsküdar Üniversitesi ve ORO İlaçların birlikteliğinden çok güzel sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum.” Dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Bilimsel ego tatmini değil toplumsal fayda hedeflenmeli” 4

Varol Türker: “Türkiye olarak ilaç ihracatı yapabiliriz…”

 Türker; “Ruhsat almaktaki en büyük sıkıntı AR-GE çalışmaları. Üsküdar Üniversitesi gibi arkamızda çok güçlü bir bilim yuvası var. Bu alanda sıkıntı çekmeyeceğimize inanıyorum. Öncelikle bu devletimize, halkımıza ve milletimize çok şey kazandırır. Hem Üsküdar Üniversitesi hem de ORO İlaçlara maddi kazanç sağlar. Benim en büyük beklentim ileride iş birliğimizi genişletip bir üretim yeri kurmak. Bunu yapabilirsek ilaçta çok ciddi ihracat yapabiliriz. Çevremizde ilaca aç birçok ülke var.” Şeklinde konuştu.

Okunma : 2325

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri