Iğdır Üniversitesinde düzenlenen III. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi kapsamında Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Yaratılış Bilimsel Bir Kategori Mi?” başlıklı bir konferans verdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın verdiği konferansa; Iğdır Valisi Enver Ünlü, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, AK Parti Iğdır İl Başkanı Ahmet Tutulmaz, kamu kurum amirleri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.
Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ı takdim eden Prof. Dr. Adem Tatlı, Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongrelerinin Prof. Dr. Tarhan’ın düzenlediği şuralarla başladığını kaydetti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yaratılış Bilimsel Bir Kategori Mi?” başlıklı konuşmasına; gençlerin artık dinin “nasılını” değil, “nedenini” sorguladıklarını belirterek başladı. Prof. Dr. Tarhan, İslam alimlerinin yüzlerce yıl önce ilm-i kelamı havasa özgü saydığını, ancak yaşadığımız dönemde avamın da ilm-i kelamla ilgilenmeye ihtiyaç duyduğunu belirtti. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu nedenlerle Yaratılış gerçeğinin bilimler ışığında aydınlatılmasının önemini vurguladı.
Prof. Dr. Tarhan; Beyin bilimin yeni uzayı oldu
“Beyin nasıl çalışıyor?” sorusuna cevap aranmasıyla birlikte beynin bilimin yeni uzayı olduğunun anlaşıldığını dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu projeyi 2013’te ABD Beyin İnisiyatifi başlattı. 2015’te 10 yıllık projeye dönüştü. İnsan Beyin Projeleri 2018 yılında Davos’ta Dünya Ekonomi Formu toplantısında yapay zekâ, otonom robotlar ve Endüstri 4.0 olarak gündeme geldi. Beyin fonksiyonları incelendiğinde ‘İnsan nasıl karar veriyor?’ sorusuna aranan cevaplarda yaratıcıyı alternatif olarak görmeyen ve önemsemeyen bakış tükendi. İnsan, karar verdikten sonra beyinde açıklama bekleyen P300 aksiyon potansiyeli var. Bu durumda karar veren organ beyin değil, beynin üzerine bir beyin, bir mekanizma var. Buradan hareketle nörokuantoloji bilim dalı üzerinde durulmaya başlandı. Yani evren madde tabanlı değil enerji tabanlı. İnsan evrende farklı bir enerji bandında yaşıyor. Karar veren kuantum bir beyin var ve bu da evrensel enerjinin bir parçası. O halde kendini göstermeyen bir gerçeklik var. Akıl yürütme ile böyle bir gerçekliğin dinlerdeki tek Tanrı inancına örtüştüğünü tez olarak kabul etmek gerekmektedir” şeklinde konuştu.
“Damasio’nun kitabı ezberleri bozdu”
Konuşmasının devamında bilimsel bilginin 1990’lardan sonra bir devrim yaşadığına da dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Daha önce pozitivizmin atası olarak kabul edilen Descartes’in 'Düşünüyorum o halde varım' sözü yeni beyin buluşları ve bilgilerinin anlaşılması ile sorgulandı. Nörobilimci Damasio’ nun Descartes’in Yanılgısı isimli kitabı ezberleri bozdu. 'Hissediyorum o halde varım, inanıyorum o halde varım' tezleri bilimsel dünyada bilimsel metodolojinin test edilebilirlik, tekrarlanabilirlik, doğrulanabilirlik, yanlışlanabilirlik gibi yöntemleri ile anlaşılmaya başladı.” diye ifade etti.
‘Yaratılış gerçeği bilimsel bir yapıya büründürülmesi gerekiyordu’
Konuşmasına insan doğasının “tesadüfen” gelişemeyeceği yönündeki hipotezlerle devam eden Prof. Dr. Tarhan, “Yaratılış kavramını bilimsel bir tez olarak ele almak gerekiyor. İşte bu yeni bilimsel kanıtlarla hareket ettiğimizde yaratılışın artık bilimsel bir tez olarak üniversiteler tarafından ele alınması gerektiği anlaşılıyordu. Yaratılış Kongresi yaparak bu ihtiyacı karşılamak bizim için mesleğimizin bir gereği olarak ortaya çıkmıştı” dedi. Prof. Dr. Tarhan’ın, Yaratılış gerçeğini örneklerle destekleyen konuşmasının ardından konferansta soru-cevap bölümüne geçildi. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a Üsküdar Üniversitesi’nde beyin hakkında yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların ruhun varlığını destekleyici sonuçlarıyla ilgili bir soru sordu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın verdiği konferans, soru-cevap bölümünün ardından sona ererken; Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, III. Uluslararası Bilimler Işığında Yaratılış Kongresi’ne katkısı dolayısıyla Prof. Dr. Tarhan’a teşekkür belgesi ve plaket takdim etti.
Kaynak: IÜ Haber Merkezi
Haberin linki: //www.igdir.edu.tr/haber/uskudar-universitesi-rektoru-prof-dr-nevzat-tarhan-universitemizde-konferans-verdi
Okunma : 2712