Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Uzm. Klnk. Psk. Zehra Binici Tekin’in hazırladığı ‘İz Bırakanlar’ programının Instagram canlı yayın konuğu oldu. “Bilinçli Aile Olmak” başlığında önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, aile içerisindeki ş birliğini önemine vurgu yaparak, “Ailedeki sihirli kavram iş birliğidir. İyi bir iş birliği olması için amaç gerekiyor. Aile bireylerinin amaçları ‘Ailenin iyiliği için ne yapabilirim?’ olmalı.” Dedi.
“Ailenin sihirli kavramı iş birliğidir”
Üç türlü iletişim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Sağlıklı iletişimde taraflar birbiriyle doğruyu da yanlışı da konuşabilirler. Çatışmalı iletişimde ses tonu yüksektir, sık sık tartışma, kavga ve evde gerilim havası olur. Üç türlü iletişimin en kötüsü iletişimsizliktir. Bir ailede hiç iletişim yoksa bir taraf muhakkak uzatmayı oynuyordur. Çünkü ümidi kesmiştir ne yapsam boşuna artık diye görür. Çatışmalı iletişimde bile bir ümit vardır düzelebilir diye. Ama iletişimsizlikte taraflardan biri kendini kapamıştır ya da ilişki efendi köle ilişkisi haline gelmiştir. Böyle durumlarda krizlerin kuralı vardır. Zincirin en güçlü olması gereken yeri en zayıf halkasıdır. Bir zorlanma olduğu zaman en zayıf halkadan kopar çünkü. Ailedeki iletişimde de kriz anı neredeyse zayıf halka oradan kopar. Bu tamamen iletişimi bilmemekten kaynaklanıyor. Ailedeki sihirli kavram iş birliği kavramıdır. İyi bir iş birliği olması için amaç gerekiyor. Aile bireylerinin amaçları ‘Ailenin iyiliği için ne yapabilirim?’ olmalı.” Dedi.
“Kadına şiddet uygulayabilecek tek kişi karnındaki bebeğidir”
Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tarhan, kadına şiddet yapabilecek bir kişi olduğunu o kişinin de, anne karnındaki bebek olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Kadına şiddet vahşettir, adaletsizliktir, zulümdür. Hele evde fiziksel ve ekonomik gücü üstün olan kişi olmayana zulüm ederse bu zalimliğin en üst seviyesidir. Bir kadına şiddet uygulayabilecek tek kişi karnındaki bebeğidir.” Şeklinde konuştu.
“İnsanların yaptıkları işe inanması gerekiyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Mutlu insanların yüzündeki çizgilerinin yüzde ellisi yukarı doğrudur, bu kişilerin ortalama ömürleri sekiz buçuk yıl daha uzundur ve bu kişilerde sağlık sorunları daha az yaşanmaktadır. İnsan ilişkilerinin kaliteli olmasıyla birlikte beyinler daha konuşmaya başlamadan anlaşmayı sağlar. Güçlü duygular bulaşıcıdır. Artık, iknanın nörobiyolojisi üzerine çalışılıyor. İnsanların yaptıkları işe inanması gerekiyor. Aksi takdirde karşı tarafı ikna edemeyecekler.” Dedi.
“Huzur sürdürülebilir bir mutluluktur”
Prof. Dr. Tarhan, sağlıklı iletişimin hem ev hem de iş ortamındaki öneminden bahsederek şu değerlendirmelerde bulundu; “Huzur sürdürülebilir bir mutluluktur. Eve bir eş gelirken koşa koşa geliyorsa o evde sıcak bir atmosfer, sağlıklı iletişim vardır. Ama eve gelirken mahkemeye gidiyor gibiyse o evde sağlıklı bir iletişim, sıcak bir ortam, mutlu ebeveyn ve çocuk yoktur. Aynı şey iş için de geçerli. İnsanlar aşkla ve şevkle işe gittiği zaman huzuru bulurlar.”
Okunma : 2118
ÜHA