TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 2Üsküdar Üniversitesi, “Anadolu Buluşmaları” kapsamında Türkiye’nin farklı şehirlerinde aday öğrenci ve bölge halkı ile buluşmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Ordu’da bir günde üç konferans verdi. İlk olarak tercih fuarında aday öğrencilerle buluşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin davetiyle eğitimciler ve Ordu halkıyla iki ayrı konferansta bir araya geldi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın Ordu programında ilk durağı üniversite tercih fuarı oldu. Ordu Kültür Sanat Merkezindeki etkinlikte Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversiteye hazırlanan adaylara “Bilinçli Üniversiteli Olmak” konferansı verdi.

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği programda Tarhan, adaylara ilk olarak “Kendini doğru tanımalısın” diye seslendi. “Kendini tanıyan insan güçlü ve zayıf yönlerini, imkânlarını;  yeteneklerini, fırsatlarını ve tehditleri doğru değerlendirir” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kendini gözlemleyebilmek ve doğru analiz edebilmek bir yetenek değil, beceridir ve öğrenilmesi gerekir” diye konuştu. Adaylara, “Mutlaka bir hedef piramidiniz olsun” diyen Tarhan gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Hedef piramidin olsun!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şunları söyledi:

“Kısa ve uzun vadeli hedeflerini, amaçlarını belirlemen beynini doğru şekilde programlamanı sağlar. Önceliklerini önem sırasına göre belirle; en tepeye senin için en önemli hedef ve öncelikli konu ne ise onu koymalısın. Kişinin hayatında projesinin olması önemli. O nedenle üniversite olarak proje kültürünü önemsiyor, öğrenci arkadaşlarımıza proje kültürü dersini veriyoruz. Çünkü ümidin ayakta tutulması, uğrunda yaşamaya değer somut ve soyut projelerle mümkündür. Tutkulu projeleriniz olmalı. Zorluklara da tahammül etmeyi başarabilmeliyiz. Başarı için hayat mükâfatını zorluklara tahammül edenlere verir. Bunu da unutmamalıyız.”

Duyguları 6 boyutlu düşünerek yönetmek mümkün!

Duyguları altı boyutlu düşünmek gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, gençlere duygusal okuryazar olmaları tavsiyesinde bulundu. “Her şey akıldır” paradigmasının günümüzde değiştiğini belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, artık bu değişime ayak uydurulması gerektiğini, kişinin duygularını altı boyutlu düşünerek yönetebileceğini söyledi.

Popüler kültüre karşı aday öğrencileri uyaran Prof. Dr. Tarhan, “Popüler kültür seni yönetmesin” diyerek, kimliğini ve kişiliğini koruyanların asimile edilemeyeceğinin altını çizdi. Milli hedefleri olan, tarihini bilen ve kültürünü koruyan toplumların idealleri olan, kişilikli, kimlikli, geçmişi ile barışık bireylerden oluştuğunu belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, gençlere “Yenilikçi olmalısınız” diyerek şunları söyledi:

Yenilikçi ol!

“Yeni deneyimlere açık kişilerin daha şanslı oldukları bilimsel araştırmalarda doğrulanıyor. Risk almaktan korkmak gelişmeni engeller. Doğru hareket etmek ve hata yapmamak arasında denge kurman gerekir. Doğru olanı yapmak için risk almak, hata yapmamak için risk almaktan daha etik, daha değerli ve daha önemlidir. Yenilikçi ol ama maceracı olma.”

Konuşmasında insanın tek rakibinin kendisi olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan adaylara “Cesur ve özgüven sahibi olun” hatırlatmasında bulundu:
“Başarı tepesine eller cepte çıkılmaz, çiçekli yollardan gidilmez. Huzur ve mutluluğun bir bedeli vardır; o bedel de cesarettir, doğrular adına riske girebilmektir. Kendine inanmak ve güvenmek başarının ön şartlarındandır. Cesaret tehlikeye atılmak değil, tehlike karşısında akıl ve zekâyı kullanmaktır.”

Pozitif düşünmenin önemine ilişkin de adaylara uyarılarda bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan hayattan lezzet almanın, olanlara, kendine, çevrene pozitif bakmayı başarmak, olumlu düşünmek, güzel görmekle ilgili olduğunu söyledi. “Beyin kendi kendine programlayan bir organdır” diyen Tarhan, “Kendini, pozitif görmeye göre programlarsan önüne çıkan fırsatlara farkındalık geliştirmiş olursun” diye de ekledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 3

Stres var panik yok!

Sınav sistemiyle ilgili değişikliklerin adaylarda kaygı ve strese neden olabildiğini sözlerine ekleyen Tarhan, değişikliğin herkese yapıldığını, o nedenle önemli olanın stresi yönetmeyi becermek, stresin olabileceği ancak paniklememek gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 4

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 5Pozitif Psikoloji konferansına eğitimciler yoğun ilgi gösterdi

‘Anadolu Buluşmaları’ Ordu programı kapsamında Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ikinci durağı Fatsa oldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak Fatsa Kültür Sarayında eğitimcilerle bir araya gelen Tarhan “Pozitif Psikoloji” başlıklı konferansıyla eğitimcilere seslendi.

Fatsa Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Eroğlu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Servet Güngör, Fatsa İlçe Milli Eğitim Müdürü Saygın Atinkaya, Fatsa Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, daire amirleri, STK temsilcilerinin katıldığı konferansa eğitimcilerin de ilgisi oldukça yoğun oldu.

“Pozitif Psikoloji duyguları yönetme beceresi kazanmaktır” diyen Tarhan mutluluğun yatırım gerektirdiğini söyledi. Son zamanlarda yapılan araştırmalar göz önüne alındığında hastalıklarının yüzde 70'inin kişilerin yaşam tarzı ile doğrudan orantılı olduğunun altını çizen Tarhan, kişilerin yaşamlarındaki temel hedeflerinin iyi insan olmak için çalışmak olduğunu söyledi. Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:

İyi insan olmak hedef olmalı!

“İnsanlar, zengin olmayı ünlü olmayı değil iyi olmayı hedeflemelidir. Egolu insanlar olmaktansa iyi insanlar olmak her zaman toplumda kendilerini daha iyi bir şekilde kabul ettirirler. Bunu başarabilirseniz, hayatta diğer işlerde de başarılı olunuyor. Başarılı ve mutlu olmak mümkün. Kötü davranışlardan uzak durmak gerekiyor. İç mutluluğu, otantik mutluluğu yakalayabilmeliyiz. Mutluluğu iç nedene bağlamalı. Tamamen maddi, dış nedenlerde mutluluğu yakalamak çok zor. Ufak şeylerden mutlu olabilmeyi öğrenmeliyiz. Hayatta her zaman herkesin hedefi olmalı ve bu yönde çekilen çileden başarılı çıktığı takdirde toplumda çok iyi yerlere geliyorlar."

Tarhan: “Batı bir dönem dalga geçtiği sadaka kültürümüzü şimdi halkına öğretiyor”

Günümüzde en büyük sigorta sisteminin aile olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan aile kavramını toplumun önemsemesi gerektiğini söyledi. Batı tipi modernleşmeyle birlikte batının birçok hastalığını aldığımızı hatırlatan Tarhan, kadim doğu kültürünü yaşatmak gerektiğini, batının toplumsal bozulmalarını önlemek üzere doğu kültürü ve aile yapısını model aldığını kaydetti. Tarhan, bir dönem sadaka kültürümüzle dalga geçen Batı’nın bugün toplumuna bunu öğrettiğini ifade etti.

Tarhan kitaplarını da imzaladı

Katılımcıların konuyla ilgili yoğun sorularını cevaplayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan konferans sonrasında kitaplarını da okurları için imzaladı. Kitaplarını imzalayan Tarhan burada da okurlarıyla sohbet etti.

‘Anadolu Buluşmaları’ Ordu programında son durak, Ordu Kültür Sanat Merkezinde Ordululara “Duyguların Yönetimi” başlıklı konferans oldu. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olan Tarhan, bu kez Ordu halkına seslendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ve eşi Yeter Yılmaz’ın da katıldığı konferansta Tarhan, duygular ve beyin ilişkisini anlattı. Burada da yoğun ilgiyle karşılanan Tarhan önemli paylaşımlarda bulundu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 6

Ömür boyu aşk için iyi işbirliği şart!

Düşünce ve beyin arasında aktif bir ilişkinin olduğunu ifaden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kadın- erkek beyin işleyişi arasında farklılıkların bulunduğunu söyledi. Eşlerin birbirlerine anlayışlı yaklaşmalarını öneren Tarhan, aşkın ömür boyu sürmesini isteyenlerin iyi işbirliği geliştirmelerinin zorunlu olduğunu kaydetti.

Evliliği sandala benzeten, sandalın içerisinde iki tarafın olduğunu, sandala gelebilecek zararın tarafları etkileyeceğinin bilinmesi gerektiğinin altını çizen Tarhan, kişiliğin değil davranış ve çabanın övülmesi gerektiğini dile getirdi. Davranışçı kucaklayıcılığın önemine dikkat çeken Tarhan, bugün bilim dünyasının niyetin nörobilimini konuştuğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 7

Beyin niyetle kendini programlıyor

Niyetlenmiş davranış ile niyetlenmemiş davranışın beyindeki etkisinin farklı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişilerin iyi niyetli olması gerektiğini, beynin bu niyetler doğrultusunda kendi kendini programladığını sözlerine ekledi. İnsanların yüksek değerlere inanmasının ruh sağlığı profesyonellerince kabul gördüğünü belirten Tarhan, kişiye yüksek değerlerin iyi geldiğini de söyledi.

Katılımcıların sorularını cevaplayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan çıkışta burada da okurları için kitaplarını imzaladı. Konferansa gösterilen yoğunluk imzada da devam etti. Okurları Tarhan ile bol bol fotoğraf çektirdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 8

Tarhan, Başkan Yıldırım ile bir araya geldi

Ordu programı kapsamında Prof. Dr. Nevzat Tarhan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz ile makamında bir araya geldi. Başkan Yıldırım Ordu’daki çalışmalarına ilişkin Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a bilgi verdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’dan Ordu’da bir günde üç konferans 9 

Okunma : 5048

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri