Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı tarafından her yıl verilen Bilim ve Araştırma dalında Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı Ödülü'ne layık görüldü. Tarhan'a ödülü, 23. Evrensel Kardeşlikten Dünya Barışına Çağrı Panelinde takdim edildi.
Vakıf Başkanı Vedia Bülent Çorak öncülüğünde Dünya Kardeşlik Birliği Mevlana Yüce Vakfı tarafından düzenlenen panel ve ödül töreni Maslak TİM Show Center'da organize edildi. Töreni katılım çok büyük oldu.
Açılış konuşmalarının ardından yapılan panelde tüm Dünya'da kardeşlik fikrine vurgu yapıldı.
Dünya'nın pek çok yerinden törene gelen katılımcılar, evrensel kardeşlik olgusuna dikkat çekti.
Küresel ahlak olmadan küresel adalet olmuyor!
Üsküdar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Furkan Tarhan, İnsani Değerler (İDER) Vakfı Üyelerinden Vuslat Bekaroğlu ve Fırat Tarhan’ın da katıldığı programda panel sonrası düzenlenen tören ile Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a yılın Bilim ve Araştırma dalında ödül verildi. Törende konuşan Tarhan önemli değerlendirmelerde bulundu. Tarhan;
"Küresel ahlak olmadan küresel adalet olmuyor, küresel adalet olmadan da küresel barış olmaz. Bu nedenle dünyayı daha yaşanır olması için, Rahibe Terassa'nın güzel bir sözü var: ‘Dünya daha yaşanır nasıl olur diye soruyorlar birebir iyilik yapmakla’ diyor. Dünyayı daha yaşanır bir yer yapmak istiyorsak öyle büyük projelere imza atmaya gerek yok, öyle TÜBİTAK projelerine falan hiç lüzum yok, birebir iyilik yapmak, en yakınımızdakine iyilik yapabilmek yeterli. Bunları rastgele iyilikle, sessiz iyilikle yapabilirsek, hiç kimsenin alkışlamasını beklemeden yapılan iyilikler yapabilirsek, bunlar bize bir şekilde pozitif yatırım olarak geri döner.
Yakın zamanda dünya bilgi çağını geçirdi, bitirdi. Şimdi bilgelik çağı insanı mutlu etmiyor. Bakın gelişmiş toplumlara batı toplumlarına, bakın refah seviyesi yüksek ama mutluluk seviyesi aynı şekilde yüksek değil. Acaba depresyon yapan virüs mü var diye araştırılıyor. İnsanlar bu kadar zengin ama neden bu kadar mutlu değil? Neden şiddet artıyor? Boşanmalar artıyor, kavgalar artıyor, suçlar artıyor bütün bunların sebebi nedir diye araştırdığınız zaman insanın kendi iç keşif yolculuğuna çıkmadığını görüyorsunuz. Bakıyorsunuz insan hep dış nedene bağlı mutluluk arıyor. Hep böyle maddeci, keskinlik üzerine mutluluğu arayan bir yaşam felsefesi benimsemiş durumdayız. Biz bir şekilde varoluşumuzu unutursak, Mevlana öğretisini hayatımıza geçiremezsek bu mutluluğu aradığımız mutluluğu bulamayız. Şu anda iyi insan olmayı ego ideali yapan gençlere ihtiyaç var. İyi insan olmayı varoluşunun en önemli nedeni gibi görmeliyiz hatta bizim varoluşumuz için bir erdem değil varoluşumuz için bir kiradır insan o kirayı ödemesi gerekiyor o kirada insan olmaktır barışa hizmet etmektir ." dedi.
Okunma : 12914
ÜHA