Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü- Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Erzincan Milli Eğitim Müdürlüğü’nün davetlisi olarak Erzincanlılarla buluştu. “Değişen Dünya ve Aile” konulu konferans veren Tarhan’a Erzincanlılar yoğun ilgi gösterdi. İlgi konferans sonrasında da sürdü. Yaklaşık 2 saat süren kitap imzada uzun kuyruklar oluştu.
Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ‘Odak 21. Yüzyıl Erzincan Aile Eğitimi Projesi’ kapsamında düzenlediği "Değişen Dünya ve Aile" konulu konferans Erzincan Müftülük konferans salonunda yapıldı.
Konferansa Erzincan’da görevli idareci, öğretmen ile veliler yoğun ilgi gösterdi.
Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün ve İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin’in de katıldığı konferansın açılış konuşmasını Aziz Gün gerçekleştirdi. Gün, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkür etti.
Erzincan’da önceki yıllarda 5 yıl görev yaptığını, Erzincan’ın kendisi için önemli bir şehir olduğunu belirterek sözlerine başlayan Tarhan, ailenin canlı bir varlık olduğunu söyledi. Örgütsel psikolojide büyük bir birey, birey küçük bir ailedir diyen Tarhan, aile tutum kalıplarına dikkat çekti. Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:
Davranışları sadece görünen öğeler belirlemiyor…
“Aile kültürü; ailede paylaşılan değerler, yaşanan hayat senaryoları, normlar, varsayımlar, semboller, etik standartlar, ritüeller, hikâyeler, anlatılar, inanç sistemleri, dil ve rol modeller kümesidir. Davranışları sadece görünen öğeler belirlemez aile tutum kalıpları da önemli. Koruyuculuk, müdahalecilik düzeyi, anne ve baba rolleri, demokratik işleyiş, eşitlik tanıma, baskıcılık ve disiplin tutumu, karı-koca geçimsizliği de aileyi etkilemektedir.”
“Alide problem çözme becerisi önemli”
Ailenin sağlıklı ve uzun ömürlü olmasında meşveret, eşitlik, özerklik, hakkaniyet, sevgi, saygı, güven, paylaşımcılık, maddi kazanımlar, manevi kazanımların da etkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailede problem çözme, dayanıklılık beceresinin kazanılmış olmasının aile için çok önemli olduğunu kaydetti. Tarhan günümüzde gençlerin evliliği yürütme becerilerinin olmadığını da sözlerine ekledi.
“Aile çözülürse toplum çözülür”
Sekülerizm, narsizm ve yalnızlıkla birlikte bireylerde vicdani sorumluluğun azaldığını belirten Tarhan, suçların artırdığını söyledi. Tarhan bu durumun da aileyi zayıflattığını ifade etti. Tarhan son kale ailenin de yıkılmasıyla sosyal dokunun yapı taşı ailenin çözüleceğini, toplunu dağılacağını dile getirdi.
“Çağın uygulamalı bilimi pozitif psikoloji”
Kendini yalnız hisseden gençlerin günümüzde sosyal ve psikolojik izolasyon yaşadığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan gençlere akademik başarı kadar hayat başarısını da sunmak gerektiğini kaydetti. Bu bağlamda pozitif psikolojinin her geçen gün önem kazandığını belirten Tarhan pozitif psikolojinin bu çağın uygulamalı bilimi olduğunu söyledi.
Anlattıkları katılımcılar tarafından ilgiyle dinlenen Tarhan konferansın ardından okurları için kitaplarını imzaladı.
Tarhan’a kitap imzada da yoğun ilgi gösterildi. Yaklaşık 2 saat süren imza programında okurları Tarhan’a fotoğraf çektirme ve sohbet etme imkanı da buldu.
Okunma : 2869
ÜHA