Moderatörlüğünü Uluslararası Vizyon Üniversitesi Öğr. Üyesi Dr. Havva Şaban’ın yaptığı, Vizyon ile Psikoloji Günleri 2. Sezon programı instagram canlı yayın üzerinden gerçekleştirildi. Uluslararası Vizyon Üniversitesinin düzenlediği yayına, Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan konuk oldu. Tarhan, değişimler ve yenilikler konusuna ilişkin; “Toplum olarak yeniliğe açık olmalı ve değişimlere hazır olmalıyız, dünya değişiyor teknoloji ve gelişimleri yakalamamız gerekiyor. Yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarına eğitim sistemimizde de ihtiyacımız var. Çünkü Z kuşağı esnek düşünme becerisine sahip” Dedi.
“Dünya bir gelişim ve değişimin içinde”
İnsanoğlunun yüzyıllar boyunca değişimlere şahit olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “21. Yüzyılına baktığımız zaman dijital teknoloji ortaya çıktı. Büyük verilere hâkim olan tüm yeniliklere hakimdir diyebiliriz. Dünya değişiyor, nörobilim alanında Üsküdar Üniversitesi olarak çalışmalarımız var, bilimi yakalamaya, yeniliğe ayak uydurmaya çalışıyoruz. Genel çerçeve ile baktığımız zaman, yeniliklerle birlikte insan ilişkileri, mesleklerde farklı bir boyut aldı. Bu nedenle yeni mesleklere ayak uydurmak gerekiyor. Bilim ve teknoloji alanındaki değişimler, sosyal ilişkileri de etkiliyor. Günümüz bireyleri anlam arayışında değil, zamanı sorgulama gibi bir lüksleri yok. 21. Yüzyılda bunları göremiyoruz. Değişimlerle birlikte mutluluk kavramı ortadan kalktı. Dünya bir gelişim ve değişimin içinde.” İfadelerini kullandı.
“Z kuşağı esnek düşünme becerisine sahip”
Eğitim modellerinin yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirten Tarhan şunları kaydetti; “Eğitimde yeni deneyimlere ve yeni bakış açılarına sahip olmak insanın kendi doğrularını bulmasına yol açar. Yenilikçilik ve girişimcilik kavramlarına eğitim sistemimizde ihtiyacımız var. Bu kavramlara önem verip yakalarsak, geleceğin çağına eğitimle ayak uydurabiliriz. Mutlak doğruları öğretmemek gerekiyor. Eğitim sistemimizde maalesef, itaat et, sorgulama dayatması var. Bilimsel tutuculuktan gidilmemeli. Değişime evet demek her zaman daha iyi yol almaya sebeptir. Gençler bu konuda daha evrensel, onlardan umudum var. Yeniliğe açık ve dünya değişimine ayak uydurabilme potansiyelleri var. Çünkü Z kuşağı esnek düşünme becerisine sahip.” Dedi.
“Üretim toplumu olmamız gerekiyor”
Sorgulayan zihinlere sahip bir toplum inşa edilirse, tüketim toplumu ortadan kalkar diyen Tarhan; “Öğrenme ile keşfeden zihinler meydana gelir. Zihinsel itirazlar şart, gelişmiş ülkeler üretir, biz kullanırız. Eğitimin öznesi olmamız gerekiyor, nesnesi değil. Bunları yapamazsak çok şey kaybederiz. Köle- efendi ilişkisi devam eder. Gençler bu çağın doğruları ile kendilerini geliştirsinler. İdealleri ve hedefleri olan gençler görelim. Batı kültürünün teknoloji ve özgürlükçü yaklaşımlarını almamız gerekiyor. Hedonist taraflarını örnek almayalım. Gelecek gençler için önemlidir. Hayata bıraktıkları hikayeleri olsun. Ve üretim toplumu oluştursunlar.” Şeklinde konuştu.
“Değişime kendimizden başlayalım”
Yenilik ve değişimlere insanın kendisinden başlamasını gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Tarhan; “İnsan kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini bilmeli. Hedef haritasını ve zihin haritasını hazırlamalı. Bunları bilen yolunu çizen insan, kaybolmaz. Kararlı ve zamanlamaya ayak uyduran insan doğruyu bulur. Analizleriyle kendini tanıyacak, öz bilinçli şekilde değişime önce kendisinden başlayacak. Yeniliklere açık biri olmalı, insanın bakış açısını geniş açıdan görmesi kendi yararınadır. Yenilikçi düşünce bakış açısını kuvvetlendiren bir düşüncedir. Vizyon sahibi olmak, bizleri yenilikçi düşünceye sahip biri yapar. Değişimlere kendimizden başlayalım.” İfadelerini kaydetti.
Okunma : 1696
ÜHA