Türkiye’nin bugünkü güvenlik sorununun gençlik ve aileye ilişkin olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençliğimize, aile kurumuna ve değerlerimize günümüzde her zamankinden fazla sahip çıkmalıyız. Gençlik ve ailemizde kırılmalar yaşanıyor. Milli Güvenlik Kurulu bu iki konuyu gündeme almalı” uyarısında bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Sivas Valiliği koordinesinde “Buruciye Sohbetleri” kapsamında “Değişen Dünya, Gençlik ve Aile” başlıklı konferansta aile değerlerinin önemine işaret etti.
“Son sığınak ailenin duvarları yıkılmamalı”
Sivas Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta konuşan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, günümüzde ailenin son sığınak olduğuna dikkat çekerek “Şehri koruyan surlar vardır… Toplumu ise koruyan sosyal normlar vardır. Bugün bu normlar dağıldı. Sadece iç kale kaldı, o da aile. Şimdi ailemizin duvarları da tehlike altında. Teknolojinin gelişmesi paralelinde bilgisayar, internet ve sosyal medya platformlarının amacı dışında kullanımı ile ailenin duvarları yıkılma riski ile karşı karşıya” dedi.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde istatistiklerin boşanma oranlarının arttığını gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evlenmeye gerek yok diyen genç sayısında artış olduğunu da ifade etti.
Aileyi zayıflatan üç hastalık
Aileyi zayıflatan üç hastalığa dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bunları sekülarizm, sosyal anomi ve bireycilik olarak sıraladı.
Türkiye’nin güvenlik sorunu
Türkiye’nin güvenlik sorununun bugün ve gençlik aile olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Gençliğimize, aile kurumuna ve değerlerimize bugün her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız. Gençlik ve ailemizde kırılmalar yaşanıyor. Milli Güvenlik Kurulu bu iki konuyu gündeme almalı” uyarısında bulundu.
Evlilik dürüst ilişki üzerine kurulmalı
Toplumun yapı taşının aile olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile kültürüne sahip çıkıp onu korursak aslında bireyi yani kendimizi korumuş oluruz. Aksi halde çocuğumuz popüler kültür çocuğu olur. O nedenle ailenin her bir ferdi evi sevmeli. Güven yuvası evlilikler dürüst ilişkiler üzerine kurulmalı. Mutlu evlilikler üzerine yapılan araştırmalar da gösteriyor ki birlikte zaman geçirilen, takdir, onay ve övgü sözcüklerinin yoğun kullanıldığı, manevi değerleri önemseyen aileler mutlu oluyor. Aileyi bir arada tutan değerler meşveret, hakkaniyet, eşitlik, sevgi, özerklik, saygı, güven, paylaşımcılık. Eş ilişkileri rekabet içinde değil, tamamlayıcı olmalı” dedi.
Gençler değer görmek istiyor
Buyurgan yaklaşımı reddeden, adalet ve özgürlük beklentisinde olan gençlerin bu ihtiyaçlarının karışlanmasının önem taşıdığına dikkat çeken Tarhan, aksi halde bu gençlerin kaybedilebileceği, tepki olarak ters kimlik geliştirebileceğini ifade etti.
Batı medeniyet krizi yaşanıyor
Batı’nın bir medeniyet krizi yaşadığını kaydeden Tarhan, günümüzün evrensel sorunun hedonizm, narsisizm, yalnızlık ve mutsuzluk olduğunu ifade etti. Tarhan, “Batı çok yakın bir zamana kadar ‘Hoşuna gideni yap, gitmeyeni yapma, mutlu olduğunu yap, mutsuz olduğunu yapma’ felsefesi ile yaşarken şimdi değişmeye başladı. Modernizm zevkçiliği hedefledi, bencilliği yaygınlaştırdı. Bu da sonrasında yalnızlığa ve mutsuzluğa neden oldu” dedi.
Gelişmiş ülkelerin sorunu; yalnızlık
Gelişmiş ülkelerin sorunlarından biri yalnızlık olduğunu kaydeden Tarhan, 8,5 milyon kişinin yalnız yaşadığı İngiltere’de Yalnızlık Bakanlığı’nın kurulduğunu söyledi. Gençlerin de sosyal izolasyon yaşadığını ve yalnız olduğunun altını çizen Tarhan, İngiltere ve Amerika’da intihar salgınına karşı önde gelen üniversitelerde “pozitif psikoloji” dersinin okutulduğunu kaydetti.
Halkın yoğun ilgi gösterdiği, il müdürlerinin de katıldığı konferansın sonunda Sivas Vali vekili Yeliz Yıldızhan Tarhan’a Sivas'ta 'Milli Mücadele'nin 100'üncü Yılı kapsamında hazırlanan Pul tablo hediye etti.
Tarhan daha sonra okurlarına kitaplarını imzaladı. Kitap standı önünde uzun kuyruklar oluşurken, Tarhan katılımcılarla uzun uzun da sohbet etti.
Okunma : 3185
ÜHA