Disiplinler Arası Beyin Araştırmaları Derneği ve nBeyin işbirliği ile düzenlenen 1. Deneysel Sinirbilim Kongresi’ne katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duyguların nörobiyolojisini ele aldığı konuşmasında psikiyatrik hastalıkların tedavisinde beyin görüntüleme yöntemlerinin önemine değindi. Sinir bilimin bilimin geleceği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikiyatrik hastalıkların biyolojik ve psikolojik boyutunun ayrı ayrı ele alınması gerektiğini söyledi.
Ataşehir’deki Esatpaşa Öğretmenevi’nde düzenlenen 1. Deneysel Sinirbilim Kongresi’nde Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Nevzat Tarhan, “Emosyon Regülasyonun Nörobiyolojisi” başlıklı konuşmasında duyguların nörobiyolojisi konusunu ele aldı. Sinir bilimin bilimin geleceği olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, 10 yıl önce bu kadar bahsedilmeyen bu alanın 10 yıl sonra daha çok konuşulacağını vurguladı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Psikiyatrik hastalıklar iki boyutlu ele alınmalı”
Psikiyatrik hastalıklarda beyin görüntüleme tekniklerinin önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikiyatrik hastalıkların teşhisinde kullanılan beyin görüntüleme tekniklerinin beyindeki değişikliklere ilişkin önemli bilgiler verdiğine dikkat çeken Tarhan, “Psikiyatrik hastalıkların biyolojik ve psikolojik boyutu ayrı ayrı ele alınmalı” dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, duyguları düzenlemede sadece terapilerin yeterli olmadığını, bazı teknik ölçeklerle hastayı takip etmek değil biyolojik marker’ların da önemli olduğunu ifade ederek yakın gelecekte depresyonda ve bipolar bozuklukta beyinle ilgili bir biyo belirteçlerin çıkacağını kaydetti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan 4 D ile karar veriyor”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Beynimiz kimyasal mesajlarla organlarla konuşuyor. Stresli zamanlarda mide bağırsak spazmları oluşuyor veya damar direnci artıyor. Büyüme hormonlarını zayıflatıyor. Yeni bilgiler edinmek beyindeki snaps bölgelerini aktif hale getiriyor ve büyümesine neden oluyor” dedi. İnsan beyninde karar verirken 4 D kuralının olduğuna dikkat çeken Tarhan, bunları duygu, düşünce, davranış ve değer olarak sıraladı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sentetik maddeler Psikoz vakası getiriyor”
Sentetik amfetamin alan beyinde aşırı derecede dopamin salgılandığına ve bunun kişide aşırı derecede enerji artışına yol açtığını ifade eden Tarhan, “Kişide aşırı bir duygusal yükselmeye yol açıyor. Bu nedenle sentetik amfetaminler kişi şizofreni geni, taşıyorsa beyin hatalı protein üretmeye başlıyor ve kişide şizofrenik tepkiler ortaya çıkıyor, kişi psikoza giriyor. Ama kişi risk geni taşımıyorsa orada sadece duygu reaksiyonları yaşanıyor. Onun için Ekstazi ve Bonzai gibi sentetik maddeler bize çok sayıda Psikoz vakası getiriyor. Şu anda bağımlılıkla ortaya çıkan Psikoz vakaları çok fazla. Bağımlılık klinikleri şizofreni ile uğraşıyor. Bu tür sentetik maddeler o nedenle çok tehlikeli” dedi.
Antidepresanların rastgele kullanımının çok tehlikeli olduğunu belirten Prof.Dr. Nevzat Tarhan, “Antidepresanlar maniye neden olabiliyor, antidepresanlar masum ilaçlar değil, yerinde ve zamanında kullanılması gerekiyor” uyarısında bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel: “Karınca ve arılardan öğreneceğimiz çok şey var”
Üsküdar Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Türker Tekin Ergüzel, “Psikiyatrik Hastalıkların Sınıflandırılmasında Mühendislik Yöntemleri” başlıklı sunumunda doğadaki arı, balık ve kuş sürülerinin haberleşme yöntemlerinde kullandıkları sistem ve algoritmalar üzerinden örnekler verdi. İnsanların karar mekanizmalarında bireysel karar vermeyi tercih ettiklerini belirten Ergüzel, başarıya ulaşmak için işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek “Her bir bireyin bireysel kararı, hedeflenen noktanın daha altında başarılarla neticelenebilir. Dolayısıyla toplumsal uyum ve birlikte hareket davranışının neticelerini bu canlılarda yüksek verim olarak görebiliyoruz. Bu canlılarda gözlemlediğimiz sürü zekasının ancak sosyal yaşama tatbik edildiği zaman mutlu, adil ve başarılı bir topluma ulaşılır. Toplum içerisindeki diğer bireylerden fayda sağlandığı, katılımcılığın tüm bireylere indirgendiği zaman toplumsal karar mekanizması daha sağlıklı çalışır” dedi.
Prof. Dr. Sultan Tarlacı: “Niyetin nasıl karara dönüştüğü hala bir sır”
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Sultan Tarlacı ise “Kuantum Fiziğinin Sinir Sisteminde Yeri Var mı” başlıklı sunumunda sinir bilimde bütün bilimlerin birbiriyle ilgisi bulunduğunu söyledi. Beyinle ilgili günümüzde pek çok neden sonuç ilişkisinin belirlendiğini, birçok olayın nedeninin bilinmesine rağmen niyetin nasıl karara dönüştüğü konusunda henüz net bir bilginin olmadığını kaydetti.
Doç. Dr. Barış Metin, epilepsiyi anlattı
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Metin ise “Epilepside Bilişsel Bozukluklar” başlıklı sunumunda Temporal Epilepsi hakkında bilgi verdi. Epilepsi hastalığının en çok bilişsel bozukluklara yol açtığını ifade eden Doç.Dr. Barış Metin, bu hastaların dikkat problemleri, bellek problemleri yaşadığını ifade ederek tedavi yöntemlerine değindi.
Okunma : 7089
ÜHA