Son iki haftada yaşanan intihar vakalarından sonra bir infial yaratılmaya çalışıldı. “Mesele elbette ki ciddi ve her tür önlem alınmalı” diyor uzmanlar ve ekliyorlar: “Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmasına göre Türkiye intihar konusunda 100’üncü sırada. Batı ülkeleri bu konuda başı çekiyor.” Psikolojinin duayenlerine göre bu konuda bizim sigortamız manevi, kültürel ve ailevi kodlarımız. Ama yine de artık dünyada insan psikolojisinin de globalleştiğini unutmadan hareket etmek lazım.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Sabah Gazetesi’nden Göksan Göktaş’a intiharla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu:
“İnsanı insan yapan manevi değerler, "Ben kimim, hayatın anlamı ne, ölümden sonra ne olacak?" gibi sorular aslında huzur verir. İnsanı hayata bağlar, ümitsizliğe düşmesini engeller. Ama artık Batı'dan yayılan benmerkezcilik ve narsisizm bütün insanları etkiliyor. Eskiden birkaç ihtiyacı olan insana yapay ihtiyaçlar sunuldu. İntiharın yaygın olduğu Batı ülkelerinin çoğunun maddi sorunu yok. Ama bugün herkesin çok fazla şeye ihtiyacı var maddi olarak, madde olarak. Çoğu da aslında gereksiz... Ama sahip olma duygusu manevi duyların yerine geçti. Bu da müthiş bir doyumsuzluğu ve akabinde mutsuzluğu beraberinde getirdi. Biz aslında dini ve kültürel olarak bu konulara karşı sigortalıyız bir anlamda. Ama buna güvenmeyelim sadece. Yıllar önce Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya parlamentolarına sunduğu bir İntiharı Önleme Paketi vardı. Bazı ülkeler bunu hayata geçirdiler. Ne yazık ki artık insan kişilikleri de globalleşiyor. Bu açıdan bakıldığında ihtiyaçlar, manevi boşluklar da globalleşiyor. İşin profesyonelleri bu konuda da önlem almalı...”
SABAH
Okunma : 2628