Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Özbekistan’ın Semerkant kendinde gerçekleştirilen II. Uluslararası Avrasya Tıp Kongresine katıldı. Türk devletleri arasında tıp alanındaki iş birliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığı programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan modern psikiyatri tıbbının İslam öğretisine çok şey borçlu olduğunu söyledi. Tarhan, İslam tıbbının çizgisinin İbn-i Sina ile tekrar parladığını da sözlerine ekledi.
Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleşen kongreye uluslararası arenadan birçok hekim katıldı. Düzenlenen II. Uluslararası Avrasya Tıp Kongresi ile Türk devletleri arasında tıp alanındaki iş birliklerinin geliştirilmesi amaçlandı.
Tarhan, modern psikiyatrik tıbbın köklerini anlattı
Kongrenin açılışında konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Modern Psikiyatrik Tıbbın Kökleri” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.
“Doğa Felsefesi ile İslam Akaidini birleştirdiler”
Abbasilerin kurduğu ilk hastane ve ilk eczane hakkında bilgiler veren Tarhan; “Avrupa’nın ilk hastanesini Endülüs Emevileri kurdu. ‘Ölümden başka her hastalığın tedavisi vardır.’ inancı İslam dünyasında tıbbı teşvik etti. Bitkisel ilaç ve şuruplar üretildi. ‘Şurup’ kelimesi de bundan türemiş. İslam bilginleri Galen’in ‘Toprak, Hava, Ateş, Su’ karışımı hipotezini benimsediler. Huy ve mizaçları da böyle açıkladılar. Hormonal dengesizliği tanımladılar. Doğa Felsefesi ile İslam Akaidini birleştirdiler. İslam’ın altın çağını yaşattılar.” ifadelerini kullandı.
Zamanında çığır açan bir hekim, Ebubekir el-Razi…
Ebubekir el-Razi’nin zamanında çığır açan bir hekim olduğunu dile getiren Tarhan; “237 kitap yazdı, yarısı tıp ile ilgilidir. Tecrübi tıbbı savunup gözleme önem vermiştir. Hekim konsültasyonunu ilk uygulayan kişidir. Çiçek ve kızamık üzerine kitap yazdı. Ayrıcı teşhisi tanımladı. ‘El-Havi’ isimli 25 ciltlik ansiklopedisi ünlüdür.” dedi.
“İslam tıbbının çizgisi Sina ile tekrar parladı”
İbni Sina’nın tıp tarihindeki önemine dikkat çeken Tarhan; “İslam tıbbının çizgisi Sina ile tekrar parladı. Goethe Almanlar için Da Vinci İtalyanlar için Aristotales Yunanlılar için ne ise İbn-i Sina da Müslüman Türkler için odur. İbni Sina, El-Kanun El-Şifa ile mevcut tüm tıp bilgisini yazıya geçirdi. Enfeksiyon, hijyen, karantina kavramlarını batıya tanıştırdı. 500 yıl temel kitap olarak okutulmuştur. Onun kadar uzun okutulan kitap yoktur.” şeklinde konuştu.
“Mevlâna, olumlu değeri güçlendirir”
Pozitif psikoloji ve Mevlana’yı ele alan Tarhan; “Pozitif psikoloji olumluyu güçlendirir Mevlana’da olumlu değerleri güçlendirir. Pozitif Psikoloji yara açmadan tedavi etmek ister, Mesnevi de aynı şekilde yaklaşır. Pozitif Psikoloji Mutluluk Bilimi demektir. Mesnevi de kendi ritüellerini oluşturmuştur.” dedi.
“Modern psikiyatrik tıp referans vermese de İslam öğretisine çok şey borçludur”
Tarhan ayrıca TMU (rTMS) Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi hakkında da bilgiler sundu.
Tarhan, son olarak “Modern psikiyatrik tıp, referans vermese de İslam öğretisine çok şey borçludur.” dedi.
Üsküdar Üniversitesini temsil ettiler
Kongre kapsamında Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, “İslam Tıp Alimlerinin Halk Sağlığına Bakışı ve Bu Konudaki Çalışmaları”, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi H. Dilek Güldütuna ise “Tıp ve Maneviyat İlişkisi: Ebu Zeyd el-Belhî” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Tıp tarihinin gelişimi geniş bir yelpazede ele alındı
Kongrenin ilk gününde, İslam medeniyeti ve tarihi coğrafyasındaki tıp tarihinin gelişimi ele alındı. Diğer günlerde cerrahi, radyoloji, üroloji ve gastroenteroloji gibi farklı alanlarda konferanslar ve tartışmalar düzenlendi.
Uygulamalı atölye çalışmaları gerçekleştirildi
Ayrıca yerli ve Orta Asya ülkelerinden gelen katılımcılar için canlı ameliyatların yapıldığı uygulamalı atölye çalışmaları (workshop) gerçekleştirildi. Kongre süresince üniversiteler ve tıp fakülteleri arasında eğitim yöntemleri, öğrenci değişimi ve yaz okulu programlarına ilişkin bilgi ve deneyim paylaşımı sağlandı.
Türkiye, uluslararası arenada temsil edildi
Ayrıca kongre kapsamında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, Gelecek İş Birlikleri Yuvarlak Masa Buluşması Kurum Temsilcileri arasında yer alarak Türkiye’yi ve Üsküdar Üniversitesini uluslararası arenada temsil etti.
Kongrenin başlıca konuları ise;
- Tıp Tarihi
- Minimal İnvaziv Cerrahi ve Robotik Cerrahi
- Onkoloji ve Onkolojik Cerrahi
- Tanısal ve Terapötik Gastroenteroloji
- Tıpta Eğitim ve Simülasyon
- Tıpta Modern Teknoloji ve
- Tıpta Yapay Zekâ oldu.
Okunma : 80
ÜHA