TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Haz, mutluluk ve huzur ayrı kavramlar”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Haz, mutluluk ve huzur ayrı kavramlar”

Aile içinde huzurun aile birliğinin sağlanmasında en önemli etkenlerden biri olduğunu vurgulayan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, haz, huzur ve mutluluğun çoğunlukla birbirine karıştırıldığına dikkat çekiyor. Haz peşinde koşmanın mutluluk sanıldığını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Hâlbuki huzur olması için yapılan işte bir anlam olması gerekiyor. Mutluluk anlamla birleşirse ve sürdürülebilirse huzur ortaya çıkıyor” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile birliğinin sağlanmasında ve güçlü olmasında huzur kavramının önemli olduğunu belirterek aile içinde huzurun fertlerin huzuru ile mümkün olacağını söyledi.

Haz, huzur ve mutluluk farklı kavramlardır

Haz, huzur ve mutluluğun hep karıştırılan kavramlar olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Huzurdan ne anladığımızı çok iyi netleştirmemiz lazım. Bazı insanlar huzurla mutluluğu karıştırıyorlar. Mutluluk o andır. Mesela çikolata yersin mutlu olursun. Önemli olan mutluluğun sürdürülebilir olmasıdır. Mutluluğun devamlı olması ve kişinin kendini güvende hissettiği bir duygu olması önemlidir. Haz ayrı, huzur ayrı, mutluluk ayrıdır. Bunları iyi bilmek gerekiyor. Haz peşinde koşmayı mutluluk sanıyoruz. Hâlbuki huzur olması için bir anlam olması gerekiyor yapılan işte. Mutluluk anlamla birleşirse huzur ortaya çıkıyor ve sürdürülebilirse huzur ortaya çıkıyor” dedi.

Huzursuzluk, çocukta davranış bozukluklarına yol açıyor

Anne ve baba tutumlarının çocuğun ruh sağlığını etkilediğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aile içerisinde huzurun olmaması, çocukta davranış bozuklukluları şeklinde çıkıyor. Çocuklarda depresyon çoğu zaman davranış bozukluğu şeklinde ortaya çıkıyor. Çeşitli uyumsuzluklar oluyor. Çocuklarda akademik başarı etkileniyor, sosyal uyum bozuluyor. Bütün bunlara baktığımızda evde huzurlu bir ortam olmadığı görülüyor. Önceden aileye sevgi yuvası diyorduk şuan daha çok güven yuvası diyoruz. Güven olan yerde huzur oluyor çünkü. Kimi zaman kimi evliliklerde çiftler birbirini sevmelerine rağmen anlaşamıyorlar. Böyle bir ilişkide huzur olmuyor” dedi.

Huzurlu aile için yatırım yapmak gerekiyor

Huzurlu ilişkilerde ve ailelerde fertler arasında güvenli bağlanma olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Güvenli bağlanmanın olduğu ilişkilerde sorunlar, çatışmaya dönüşmeden çözülebilir. Anne - çocuk ya da baba - çocuk arasında da benzer bir durum oluyor. Bir anne çocuğunu delicesine seviyor ancak birkaç saat sonra çocuğa kızıyor, azarlıyor, bağırıp çağırıyor. Çocuk açısından bakıldığında sevgide bir tutarsızlık ortaya çıkıyor. Ailede gevşek bir disiplin var. Tutarsız ve gevşek disiplinin olduğu ailede sevgi olsa bile huzur olmuyor. Bu nedenle huzur sağlamak için biraz yatırım gerekiyor. Yani nasıl insan evini güzel yapmak için zaman ayırıyorsa huzurlu bir ilişki için de zihinsel, duygusal ve içsel yatırım yapılması lazım” diye konuştu.

Ailede en tehlikeli durum; iletişimsizlik 

Aile içi iletişimde sağlıklı iletişim ve çatışmalı iletişimin yanı sıra bir de iletişimsizlik olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bunların içerisinde en tehlikelisi iletişimsizliktir. Hiç iletişimin olmaması çok tehlikelidir. Sakinlik vardır evde ama herkesin çok mesafeli olması sağlıklı değildir. Aile içerisinde huzurlu ortamı sağlamak için sevgi ve sağlıklı iletişim gereklidir. Sevgi  artı iş birliği eşittir huzur ortaya çıkıyor. Sevgi ve iş birliği varsa, karşılıklı iletişim kurabiliyorlarsa, mesela aile içerisinde problem çözme stratejileri geliştirmişlerse herhangi bir sorun yaşandığı zaman bu sorunu fırsata dönüştürebiliyorlarsa bu aile sağlıklıdır. Güven duygusunun gelişmesi için 4S’ye ihtiyaç vardır.  4S kuralı diyoruz; sevgi, saygı, sabır ve sadakat. Masanın dört bacağı gibi, dördü de gerekli” diye konuştu.

Ailede pozitif hedefler konulmalı

Kişinin hayatı boyunca kendini geliştirmeye ve olgunlaştırmaya yönelik çaba geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aileye de pozitif hedefler koyabilmek önemlidir. Ailenin ortak ideal ve hedefleri var mı diye bakılmalı. Evde en dominant konu nedir? Kıyafet mi, yemek mi, para mı? Merkeze ne konuluyor? Evde herkesi birleştiren ortak bir konu var mı? Hayatımıza güzellik katacak ortak bir hedef olursa kişi özeleştiri yapabilir. Ailenin orkestra gibi çalışması gerek. Orkestrada bazen sazlar bozulabilir ama tamir edilir. Sevgi ve saygı esas olacak. Ailede sadakat ve güven de önemli. Evlilikte güven oluştuğu zaman huzur oluşuyor” dedi.

Yalan, güven duygusunu zedeler

Evliliğin en büyük düşmanının yalan olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yalan söylemenin çok riskli olduğunu çünkü yalanın bir gün mutlaka ortaya çıkacağını ve bunun da güven duygusuna zarar vereceğini söyledi.

Okunma : 4522

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri