Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Çocuk Vakfı ve Şişli Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Nuri Akın Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 4. Zekâ ve Yetenek Eğitimi Buluşmalarına onur konuğu olarak katıldı.“Dersimiz: Hayal Bilgisi, Konumuz: Eğitimde Zekâ ve Yeteneğin Önündeki Engellerin Aşılması” teması üzerinden gerçekleşen buluşmada Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Özel Yetenekli Çocuklarda Mentorluk” başlıklı bir konuşma yaptı. Tarhan’ın konuşmasına katılımcıların ilgisi oldukça yoğun oldu.
Disiplinsiz bir hayal amaca hizmet etmez
Özel yetenekli çocuklarda hayal kurmaya değinen Tarhan, “hayal kurmayı öğretirken belli bir disiplin içerisinde öğretmek gerekir. Disiplinsiz bir hayal, hoş ve eğlenceli ama amaca hizmet etmez, gelece hizmet etmez, bir kişiye hizmet etmez” diye vurguladı.
Özel yetenekli çocuklara farklı davranalım ama ayrıcalıklı davranmayalım!
Özel yetenekli çocuklara, “üstün yetenekli” denilmesinin onlara narsist bir kişilik kazandıracağına ve bu nedenle onları yalnızlığa ve mutsuzluğa itebileceğini söyleyen Tarhan, “Bu sebepten dolayı özel yetenekli çocukları sosyal dokudan kopmadan yeteneklerini geliştirmeyi öğretmemiz gerekiyor. Özel yetenekli çocuklara farklı davranalım ama ayrıcalıklı davranmayalım!” uyarısında bulundu.
Beyni merak ve hayret harekete geçiriyor
“Beyni ne harekete geçiriyor?” konusunun eğitimde en çok araştırılan konu olduğuna da değinen Tarhan, “bir çocuğun beynini öğrenme ile ilgili harekete geçiren şey merak ve hayret duygusudur. Eğer ki merak ve hayret duygusunu arttırabilirsek, çocuk müthiş bir şekilde yeni alanlara yönelebilir ve yeni şeyler ortaya çıkarabilir.” Dedi.
Üsküdar Üniversitesi’nin öncülük yaptığı Ulusal Yetenek ve Mentor Ağı Projesinin çocuklara neler kattığını da ele alan Tarhan “ bu projeyle Aziz Sancarlar burada da yetişsin, Amerika’ya gitmesine gerek kalmasın istiyoruz” dedi.
Eğitim sisteminin 3 hastalığı: Amaçsızlık, havalecilik ve baskıcılık
Eğitim ve kültürün ihmal edildiğini de vurgulayan Tarhan, “eğitim ve kültürün ihmal edilmemesi için muhakkak zihinsel isyan lazım, zihinsel dönüşüm lazım. Türkiye Milli Eğitim sistemi olarak eğitim ve kültür politikalarında yanlışlarımız var ve bu yanlışlıkların düzelmesini üç hastalık engelliyor bunlar, bu hastalıklar amaçsızlık, havalecilik ve baskıcılıktır.” Dedi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a program sonunda çiçek takdimi yapıldı.
Haber-Fotoğraf: Didem Düz
Okunma : 9238
ÜHA