Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türkiye’de din ve fen eğitimi birlikte verildiği için dini radikal akımların olmadığını belirterek, “İnsanlığın gelecekteki baharı için dini bilimlerle pozitif bilimleri birleştirmek gerekiyor” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nevzat Tarhan, 3. Davranış Bilimleri Fikir Festivali Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada “beyin temelli öğrenme” kavramına dikkat çekerek bir insanın düşündüğünü değil hissettiğini öğrendiğini söyledi. Prof. Dr. Tarhan, şöyle devam etti:
“Bir insan yaşadığını öğreniyor. İnsan beyninin de düşünce organı değil, inanç organı olduğu anlaşılıyor. İnsan inandığı şeyi hayata geçirip yaşıyor. Sadece akıl ettiği şeyi yaşamıyor, düşüncelere his katılırsa o his inanca dönüşüyor. İnanca dönüştüğü zaman da eyleme dönüşüyor.
Bu beyin görüntüleme yöntemleriyle, fonksiyonel MR görüntüleme yöntemleriyle beyin öğrenme modelleri yeniden tanımlanmaya başladı.
İdeal öğrenme nasıl gerçekleşir?
Disiplin ve eğlence bir arada olduğu zaman kişi ideal öğrenmeyi gerçekleştiriyor. Biz de bu festivalde disiplin ve eğlenceyi bir araya getirmeyi hedefledik.
Proje disiplini ve eğlence kültürünü bir araya getirerek bu yeni bilimsel bilgiye katkı yapmayı hedefledik. Bu proje için özgün fikir çok önemli. Özgün fikrin yaygın etkisi varsa o fikir hızla yayılıyor. Bazen küçük bir fikir kelebek etkisiyle dünyayı etkileyen projelere dönüşebiliyor. Biz bu proje ile gençlerin özgün fikir üretmelerini desteklemek istiyoruz”
Radikal akımlara karşı fen ve din bilimleri birleştirilmeli
Bu projenin bir başka önemli etkisi ve yararı olacağına da inandığını belirten Prof.Dr. Tarhan, din bilimleriyle fen bilimlerini birleştiren sistemin radikal akımları önlediğini söyledi.
Ödül törenine katılan TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Pakistan’daki yoğun güvenlik önlemlerinden bahsettiğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Meclis başkanımız Sayın İsmail Kahraman Pakistan’dan geldi. ‘Pakistan’da çok ciddi, yüksek güvenlik tedbirleri var, başkana giderken 12 ayrı güvenlik noktasından geçtik’ dedi. Biliyorsunuz orada El kaide gibi radikal dini akımlar var. Bu akımların ortaya çıkmasının sebebi sadece din bilimleriyle uğraşan kişilerin ortaya çıkması mesela El Kaide üzerine yazılmış makaleler var, bu kişiler elektrik düğmesinin açılıp kapanmasını bilmeyen kişiler yani pozitif bilimle din bilimlerini birleştirmedikleri için radikal akım haline dönüşüyor.
Türkiye’de El Kaide ve IŞİD gibi radikal akımlar olmadıysa Türkiye’de imam hatiplerin oluşturduğu din bilimleriyle fen bilimlerinin birleştirme sisteminin çok büyük bir rolü var. İkisini birleştiriyor. İnsan sadece din bilimlerini okuduğu zaman zamanın gerçeklerinden kopuyor. Sadece fen bilimlerinin okutulduğu Norveç var, orada da uyuşturucuyla uğraşıyorlar. Onlarda boşanma artmış durumda, sosyal kaos ortaya çıkıyor. O halde insanlığın gelecekteki baharı için dini bilimlerle pozitif bilimleri birleştirmek gerekiyor” dedi.
ÜHA
Okunma : 5354