Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan bir kişiye şizofreni tanısının nasıl konulduğuna ve şizofreni tanısı konulan hastanın iyileşip iyileşemeyeceği konusuna dair önemli bilgiler verdi.
Psikolojik hastalıklar arasında oldukça yaygın olan şizofreninin tanımını yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, şizofreniyi iyi anlamak gerektiğini ve kişiye şizofreni tanısı koymanın büyük sorumluluk gerektirdiğini söyledi.
Şizofreni tanısında altın standart DSM sistemi olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü; “Psikiyatri uzmanları hastaya semptom taraması yapıp tanı koyuyorlar. Bu sistem mevcut tanı koyma sistemleri içerisindeki en çok kullanılan sistem olmasına rağmen hata payı yüksek. Bir kişiye şizofreni tanısı koymak çok ciddi bir sorumluluk gerektiriyor.”
BİLİM CİDDİ İLERLEME KAYDETTİ
Şizofreni tanısından ne anladığımızın çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, toplumun şizofreni anlayışıyla psikiyatri uzmanlarının şizofreni tanımının aynı olmadığını dile getirdi.
Şizofreninin üçte birinin iyileştiğini, üçte birinde sosyal şifa denilen durum olduğunu üçte birinin ise tamamen kronikleşerek uzun süre devam ettiğini belirten Tarhan; “İdeal olan beyindeki parametrelerle birlikte şizofreni tanısı koyabilmek. Bilim de bu konuda eskiye göre ciddi ilerleme kaydetti. Beynin hangi bölgesinin hangi bölgesiyle bağlantı bozukluğu olduğu tespit edilip buna göre tanı koyuluyor. Beyin haritalama yöntemleriyle özellikle karar veren beyin bölgesiyle algılayan ve yorumlayan beyin bölgesi arasındaki bağlantısal bozukluk tespit edilebiliyor.” İfadelerini kullandı.
Okunma : 1481