TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Polisin orantısız güç kullanımı neden arttı?

130820122218494314934_2İzmir’de trafik kavgasında bir polisin bir genci öldürmesi münferit bir olay mı? Polisin orantısız güç kullandığı olaylardaki artışı neye bağlamak lazım? Öfke kontrolü eğitimleri işe yaramıyor mu? Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan değerlendirdi…

HASTALIK GİZLENİYOR

İzmir’deki olay polis cinneti mi, öfke kontrolsüzlüğü mü ona bakmak lazım. Ama normal bir öfke davranışı gibi görülmüyor, hasta olma ihtimali çok yüksek. Burada şu önemli; psikiyatrik muayeneye sevkedilen polisten silahı alınıyor bu nedenle polis pasif bir göreve atanmamak için hastalığını gizliyor. O hastalık birikiyor ve birden patlıyor. Mevzuatta riskli bir uygulama var. Her psikiyatri desteği alanı potansiyel suçlu görmek psikiyatriye resmi başvuruları azaltıyor ve daha önemlisi gizliyor. Bu da teşkilatta kontrolü bozuyor. Her vizitede doktordan silah taşımasına engel durum yoktur yazısını alan silah taşıyabilmeli.

P1150415            Prof. Dr. Nevzat Tarhan

ÖFKESİNİ KONTROL EDEMİYORSA BIRAKACAK SİLAHI

Olaya münferit deyip geçiştirmek yerine başka olayların yaşanmaması için ipucu olarak düşünmek ve eğitim amaçlı kullanmak lazım. Bu arada her polis, asker, güvenlik görevlisi öfke kontrolünden geçmeli. Öfkesini kontrol edemiyorsa bırakacak o silahı. Şu an ihtiyari yapılan bu eğitim zorunlu hale getirilmeli. Kişide hastalık kaynaklı gizli depresyon yoksa, sadece kişilik sorunları için 10 seanslık eğitim yeterli. İdare de risk gruplarını belirlemeli. Kişinin işyerinde bağırıp çağırdığı, aklına geleni hemen yaptığı, kendine hakim olamadığı gözleniyorsa öfke kontrol eğitimine alınmalı ve altı aylık periyotlarla kontrol altında tutulmalı. Olayların azalması için bu duyarlılık olmalı. ABD’de artık işyerleri bile öfke kontrol belgesi istiyor.

VATANDAŞIN BEKLENTİSİ ARTTI

Polis ve sağlık teşkilatı dönüşüm yaşıyor. Yönetim felsefesi vatandaş odaklı değişti. Vatandaşın polis ve doktorla ilgili beklentisi arttı. Vatandaşa özgüven geldi, talep birse beşe çıktı. Vatandaş odaklı hizmet vermeye tam hazır olunmadığı zamanlarda bu tür olaylar görülüyor. Şiddet gösteren sadece polis ve doktor değil bunun tersi de yaşanıyor. Halktan polise ve doktora karşı şiddet de var. Antisosyal kişiler bu durumu suistimal edip kafa tutma yaklaşımına giriyor. Bu tür kültürel değişiklikleri yaparken, sosyal normları değiştirirken, toplumun da eğitim desteği alması şart. Bu arada bu polise özel muamele yapılmaması için güvence verilmeli, ayrıcalık görmeyeceği konusunda şüphe olmaması lazım. Elini kolunu sallayarak gezerse adalete güveni sarsar.

Şehriban DOĞAN

HÜRRİYET

Okunma : 6048

 

İlgili

06 Ağustos 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
25 Şubat 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
21 Haziran 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri