Depremin ardından Türkiye’de en çok konuşulan konulardan biri olan N.Ç. davası tartışılmaya devam ediyor.
N.Ç. davasında tecavüzcülere yapılan ceza indirimi hemen her kesimden tepkiyle karşılandı. N.Ç. olayının psikolojik fotoğrafını çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan tecavüzcülere yapılan ceza indiriminin N.Ç.’de ikinci travma etkisi yaptığını söyledi.
HABERTÜRK Televizyonu’nda Duygu Canbaş’ın sunduğu “1 GÜN” programında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, önemli açıklamalarda bulundu.
N.Ç. OLAYI GÜVENİ SARSTI
Kamuoyunda büyük infial uyandıran, 26 erkeğin tecavüzüne uğrayan 13 yaşındaki N.Ç olayı çocuk istismarının Türkiye’de geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi. N.Ç. davasında Yargıtay’ın, “rızasıyla” ilişki kurdu yönündeki kararını değerlendiren Rektör Tarhan, N.Ç.’nin bu kararla ikinci bir travma yaşadığını söyledi.
Duygu Canbaş’ın konuya ilişkin canlı yayında sorularını cevaplayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan;
“12-15 yaş arası çocuk için hukuki kişilik açısından çok önemli bir yaş. Bu yaşta kişilerin hukuk kişiliğini iyi değerlendirmek gerekiyor. Hak ehliyeti ayrı fiil ehliyeti ayrı ceza ehliyeti ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ve kişi akıl yürütme yöntemlerini kullanarak karar verebiliyor mu buna bakılmalı.
Bu yaşlarda riskli yaşlar çünkü sağlıklı olan çocuklar dahi bir başkası tarafından çok kolay kandırılabiliyor. Hukukumuzda 18 yaşın altında borç edinme özgürlüğü yoktur. Öyle ki rızası olsa bile yoktur. Ancak cinsel deneyimde o çocuğun rızası olması göz önünde bulunduruluyor. Bu düşündürücü. Ve bu kapsamda tecavüz edenlerin suçlarında indirime gidiliyor. Yargıtay’ın bu kararı N.Ç.’de ikinci bir travmaya neden oldu. Öyle ki bu karar kamu vicdanını ciddi kanatmış ve adalet duygusuna zarar verdi.” Dedi.
TECAVÜZCÜLERE CEZA AZAMİDEN VERİLMELİ
N.Ç.’ye tecavüz edenlerin psikolojisi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Rektör Tarhan;
“Bu kişiler böyle bir durumda nasıl bu kadar acımasız ve insafsız olabiliyor anlamak güç. Bu kişiler suça becerikli kişilerdir. Başkalarına acı çektiriyorlar ama kendileri hiç rahatsız olmuyorlar. Meslekte biz onları “Teflon Adam” olarak tanımlıyoruz. Bu kişilere ceza asgariden değil azamiden verilmeli.” Dedi.
N.Ç. GİBİ YÜZLERCESİ VAR
N.Ç.’ye benzer durumda olan İstanbul’da sadece yüzlerce çocuğun olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan devlet denetiminde sivil toplum örgütleri olarak bu çocuklara sahip çıktıklarını söyledi. Tarhan bu örgütlerden birinin de kendisinin genel başkanlığını yaptığı “Haydi Tut Elimi Derneği” olduğunu söyledi.
Anne ve babalara cinsel tacizi önlemeye yönelik önemli görevler düştüğünün altını çizen Tarhan aileleri uyarıyor.
ÇOCUKLARA MAHREMİYET ÖĞRETİLMELİ
“Çocuğun gelişiminde 0-6 yaş önemli. Bu yaşlarda çocukta mahremiyet alanı oluşturulmalı. Vücudunun belli bölgesine ben izin vermedikçe kimse dokunmamalı şeklinde mahremiyet alanı çocuğa öğretilmeli. Böylece çocuk ileride yanıltmalara karşı eğitilmiş olur. Aile tanımadığı kişilerden sana bir ikram gelirse nezaketen ret etmeyi öğretmek gerekiyor. Bu aşırı korku vermek şeklinde değil de zihinsel eğitimle olmalı. Cinsel istismara karşı ciddi donanımlı bireyler haline çocuklarımızı getirmeliyiz.
CİNSEL İSTİSMAR TÜRKİYE’NİN İÇE KANAYAN YARASI
Birçok ruhsal rahatsızlık incelendiğinde çocukluk döneminde travmalar karşımıza çıkıyor. Öyle ki yapılan bir araştırmada, Üniversite öğrencilerinin üçte birinin 2 şekilde cinsel tacize uğradığı ve yüzde 70’inin de şikayetçi olmadığı gözlemlendi. Bu da gösteriyor ki Türkiye’de büyük bir kesim var ki cinsel travma yaşamış. Bu ülkemizde içe kanayan bir yara dışarıdan gözükmüyor. Sonrasında ruhsal ve bedensel rahatsızlık şeklinde ortaya çıkıyor. Bu alanda yapılacak çalışmalar bu ülkenin geleceğine hizmet etmektir.”
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 3200