Üsküdar Üniversitesi, dünyadaki eğitim faaliyetlerinin ve bilimsel çalışmaların gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh ve Somali Somali Milli Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdi Dahir Osman’a Bilim Ödülü verdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, UNESCO’nun Üsküdar Üniversitesini “nörobilim alanında mükemmelliyet merkezi olarak tayin ettiğini” söyledi. Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh, “Ortadoğu’da,
Filistin’de ve Suriye’de barış için bir Türk beyni gerekiyor” dedi.
Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh ve Somali Milli Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdi Dahir Osman, dünyadaki eğitim faaliyetlerinin ve bilimsel çalışmaların gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı Üsküdar Üniversitesi Bilim Ödülü’ne layık görüldü.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen törene Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh ve Somali Milli Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdi Dahir Osman, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yanı sıra Lübnan ve Somali heyetleri katıldı.
Ortadoğu’daki yaraya ilaç olabilecek adım atıyoruz
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu önemli tören vesilesiyle güzel insanlarla tanıştıklarını, onlarla iş birliğine devam etmek istediklerini belirterek “Ortadoğu coğrafyasında bir yara var, bu yaraya ilaç olabilecek bir adım atıldığını düşünüyorum.
Kardeşler, Ortadoğu’da asırlardır bir arada yaşamış insanlar, şu anda ortak hareket etmek konusunda çok eksikleri var. Burada üniversite olarak kendi çapımızda ve kendi alanımızda kültür diplomasisini önemsediğimizi vurgulamak isterim.
Kültürel diplomasi, ikinci adım ekonomik diplomasi, daha sonra da siyasi diplomasi birbirini takip eder. Bu nedenle dost ve kardeş ülkeler arasındaki kültürel diplomasinin zemin oluşturmasının önemini vurgulamak istiyorum” dedi.
Din ve Bilim Çalışmaları Araştırma Merkezi kuracağız
Türkiye’nin geçtiğimiz günlerde demokrasi tecrübesi yaşadığını, Türk toplumunun Türkiye dış siyasetini onayladığını kaydeden Tarhan, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğindeki dünyadaki temsiliyet çalışmaları toplum tarafından onaylanmış oldu. Toplumun ve Türkiye insanının demokratik olgunluğunu bu vesileyle vurgulamak istiyorum. Özellikle demokrasi ruhuyla ve demokrasi kültürüyle İslam dininin, İslam kültürü ve ruhu arasında bir doku uyuşmazlığı olmadığını düşünenlerdenim.
Bunun Türkiye’de oluşması belki 50, 70, 80 yıl aldı. Demokrasi kültürünün Ortadoğu’da ve bütün Doğu toplumlarında da yerleşmesi konusunda üniversite olarak bize görevler düştüğünü düşünüyorum.
Bunun için Türkiye’deki bu gelişmenin eğitim sistemindeki bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Özellikle Türkiye’deki sosyolojik alt yapının bunda rolü olduğunu düşünüyorum. Üniversite olarak bir araştırma merkezi kurma çabasındayız.
Din bilimleri ile pozitif bilimlerin birlikte olduğu Din Bilim Çalışmaları Araştırma Uygulama Merkezi. Bunun radikal, marijinal dini akımları engelleyeceğini düşünüyoruz.
Sadece dini eğitim alan kişiler radikalleşiyor, taassup oluşuyor. Sadece seküler eğitim alan kişiler de benmerkezci ve çıkarcı oluyorlar. Bu nedenle iki eğitimin birlikte olması bizim için bir doktrin olarak önemsiyoruz. Bu konuda da ortak çalışmalar yapabiliriz” dedi.
Nörobilim alanında mükemmeliyet merkezi
Üsküdar Üniversitesi’nin her yıl G20 Zirvesi’nde Türkiye’yi temsil eden bir üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, önümüzdeki sonbahar döneminde Arjantin’e gideceklerini, G20/ N20 (Neuroscience 20) Zirvesine katılım sağlayacaklarını kaydetti. UNESCO’nun Üsküdar Üniversitesini nörobilim alanında mükemmelliyet merkezi olarak tayin ettiğini belirten Tarhan, bu nedenle Üsküdar Üniversitesine birçok ülkeden doktora için öğrenci geleceğini söyledi. Tarhan, “Bu yeni bir haber. Bizim için de sevindirici bir haber oldu, ilk defa burada paylaşıyorum” dedi.
6 ülkeden 20 üniversiteyle iş birliği anlaşması
16 bin öğrencisi bulunan Üsküdar Üniversitesi’nin 500’ün üzerinde uluslararası öğrencisi olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tarhan, “Ülkeler arasındaki paylaşımı bu şekilde devam ettirmek istiyoruz. Bugün Lübnan ve Somali’den gelen sayın bakanlarımıza Bilim Ödülü vereceğiz. Aynı zamanda Somali, Lübnan, Afganistan, Ürdün, Irak, Libya olmak üzere bu altı ülkeden 20 üniversiteyle iş birliği anlaşması imzalayacağız. Bunun kağıt üzerinde kalmamasını diliyoruz. Gelecek kuşaklar için üniversitelerin bu kültürel etkinliğin parçası olması gelecek kuşaklar için tarihi öneme haiz diye düşünüyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Uluslararası Üniversiteler Birliği Başkanı Prof. Dr. Mohammad Algabaide de Üsküdar Üniversitesine ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkür etti.
Törende Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh ve Somali Milli Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdi Dahir Osman’a Bilim Ödülü takdim edildi.
Marwan Hamadeh: “Ortadoğu’da barış için Türk beyni gerekiyor”
Lübnan Milli Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Marwan Hamadeh, Üsküdar Üniversitesi’ne, Prof. Dr. Nevzat Tarhan, akademik kadro ve öğrencilerine teşekkür ederek “Rektörün psikiyatr olması çok öncelikli. Demek ki işler beyinde başlıyor. Sahip olduğumuz birçok hastalıktan kurtuluşumuz için önemli. Kurtuluş beyinde başlamalı. Ortadoğu’da barış ve Filistin’de barış için bir Türk beyni gerekiyor ve aynı zamanda Suriye’de. Bunlar büyük yaralar. Osmanlı İmparatorluğu’nda olan küçük bir ülkeden geliyorum. Hepimiz beraber yaşadık. Lübnan ve Türkiye’de yüksek seviyede kalitesi olan birçok üniversiteye sahibiz. Ve burada da Lübnanlı öğrencilerimiz var. Ödül için teşekkürler” dedi.
Abdi Dahir Osman: “Üsküdar Üniversitesi güzel bir yansıma”
Somali Milli Eğitim, Kültür ve Yüksek Öğretim Bakanı Abdi Dahir Osman ise Üsküdar Üniversitesi’nde olmaktan gurur duyduğunu belirterek “Çok mutluyum bu yüksek seviyedeki üniversitede olmaktan. Burada gördüklerim bir yansıma. Harika bir üniversite. Aynı zamanda ülkenin gidişatını gösteriyor. Bu kampüs ve üniversite çok kısa zamanda 16 bin öğrenciye ulaştı ve zoru başardı. Ortadoğu’da birçok üniversite kapatıldı ve zarar gördü. Bu ödül için teşekkürler” diye konuştu.
İş birliği anlaşması imzalandı
Tören sonunda Somali, Lübnan, Afganistan, Ürdün, Irak, Libya olmak üzere bu altı ülkeden 20 üniversiteyle iş birliği anlaşması imzalandı.
Tören heyetlerin hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından tören sona erdi.
Fotoğraf: Mehmet Yaman
Okunma : 4706
ÜHA