Üsküdar Üniversitesinin düzenlediği Kız Kulesi Buluşmaları programı, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka koordinatörlüğünde gerçekleşti. Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Doç. Dr. Lütfi Sunar “Geleceğin Üniversitesi” konulu sunum yaptı. Programa Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı. Tarhan, üniversitelerin fonksiyonlarına değinerek toplumu bilgilendirmenin önemini belirtti.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato Salonunda düzenlenen Kız Kulesi Buluşmaları etkinliğinin moderatörlüğünü Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Nazif Gündoğan üstlendi.
Prof. Dr. Nazif Gündoğan: “3. Kuşak üniversiteler eğitimle araştırma ile yetinemez”
Dünya’da yaşanan üniversite tartışmaları ile ilgili paylaşımlarda bulunan Gürdoğan, 3’üncü kuşak üniversite tanımına değindi. Gürdoğan, “Şuanda kuşak üniversite tartışması var. 1’inci kuşak üniversiteler eğitim yapıyor, 2’inci kuşak üniversiteler araştırma yapıyor, 3’üncü kuşak üniversiteler ise eğitimle araştırma ile yetinemez yaptıkları araştırmaları, verdikleri eğitimi hayata kazandırmak zorundalar girişimci üniversite olmak zorundalar” dedi.
Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş: “Türkiye’de yükseköğretimin değişmesi şart”
Geleceğin Türkiye’sinde yükseköğretimin önemini belirten Erdoğmuş, yükseköğrenim alanında Dünyada yaşanan eğilimleri değerlendirdi. Erdoğmuş, “Türkiye’de yükseköğretim sistemi mevcut haliyle sürdürülebilir değil yapısal ve yönetsel bakımdan değişmesi şart. Dünyada yükseköğretim ciddi bir değişim geçiriyor, Türkiye’de bu değişimin yapısal, yönetsel ve stratejik bir bakışta gerçekleşmesi gerek” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Lütfi Sunar: “Üniversite modern toplumun numune kurumu”
Sosyal yapıların, toplumsal yapıların hareketlilik ve etkileşim üzerinde kurulduğunu söyleyen Sunar, modern toplum içerisinde üniversiteleri değerlendirdi. Sunar, “Modern toplum içerisinde üniversite etkileşim ve hareketliliği sağlayan, etkileşim ve hareketliliği tetikleyen bir mekanizma. Bugün Dünyanın sayılı üniversitelerine gittiğinizde hocasıyla, öğrencisiyle, dünyanın farklı yerlerine gelmiş, sanayiyle, ticaretle son derece içli dışlı, fikirlerin ortaya atılmasından endişe edilmeyen herkesin en uçuk fikirleri dahi özgür derece tartışabildiği bir ortam olmuş vaziyette. Bu nedenle üniversite modern toplumun numune kurumu, modern toplumu ortaya çıkaran esaslı bir kurum” şeklinde ifade etti.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Üniversiteleri harekete geçirmek için sosyal medyayı bilimle birleştirmek gerek”
Üniversitelerin toplumun bilgilendirmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, toplumu bilgilendirme konusunda sosyal medyanın önemli olduğunu kaydetti. Tarhan, “Üniversitelerin 1’inci fonksiyonu eğitim, meslek edindirme 2’inci fonksiyonu AR-GE, 3’üncü fonksiyonu bilginin ürüne dönüştürülmesi 4’üncü de toplumun bilgilendirmesidir. Toplumu bilgilendirmede sosyal medya çok önemli üniversiteleri harekete geçirmenin yollarında biri de sosyal medyayı bilimle birleştirmek” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Yeni üniversite fikrine ihtiyaç olduğu kesin”
Prof. Dr. Mehmet Zelka günümüz üniversite şartlarını değerlendirerek şartların iyileştirilmesi için değişime ihtiyaç olduğunu belirtti. Zelka, “Günümüz şartlarını dikkate aldığımızda yeni üniversite fikrine ihtiyaç olduğu kesin. Toplumda mevcut yeteneklerin ortaya çıkarılması, üniversitelerin girişimci yapısının mutlaka geliştirilmesi, kaynak oluşturulması yönünde faaliyetlerinin artırılması, küresel olma yönünde adımların atılması gerekmekte. Bunun içinde bir değişime ihtiyaç var” şeklinde konuştu.
Soru cevap eşliğinde gerçekleşen programın ardından katılımcılar yemekhanede düzenlenen iftar davetinde katıldılar.
Okunma : 3674
ÜHA