Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi 11 ve 12. Sınıf öğrencilerine “Sınav yolunda genç olmak” ile ilgili konferans verdi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kendimizi başkaları ile kıyaslamanın sınav kaygımızı artırdığını vurguladı.Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleşen etkinliğe yaklaşık iki yüz öğrenci ile veliler katıldı.
Konferans Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Reyhan Eskiçırak’ın açılış konuşması ile başladı.
“Beyin deki bilgilerin kalıcı olabilmesi için 5N1K kuralı kullanılmalı”
Beyin deki bilgilerin kalıcı olabilmesi için 5N1K kuralı kullanılması gerektiğini söyleyen Tarhan, sınava hazırlanırken bir bilgiyi beynin 5N1K yöntemi ile çok daha kolay kaydedilebileceğini belirtti. Sınavda, bilinen birçok sorunun yapılamama nedenlerinden bahseden Tarhan, sınavda kaygıyı artıran etmenlere değindi.
“Kendinizi başkaları ile kıyaslamayın, kendinize hedef belirleyin”
Sınavda kaygıyı artıran etmenlere örnek veren Tarhan, kendini başkası ile kıyaslamanın sınav kaygısını artırdığını ifade etti. Prof. Dr. Tarhan, kendinizi sınıftaki başarılı kişilerle kıyaslamak yerine kişinin kendine bir hedef koyması ve kendini o hedef ile kıyaslaması gerektiğini belirtti. Hedefe ulaşamama durumunda ümitsizliğe düşmememiz gerektiğini belirten Tarhan, kişinin hedefine ulaşamama halinde geçmişteki başarılarını düşünüp gelecek hedeflerine odaklanıp harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
“Sınava yüklenen anlam kaygının artması veya azalmasında etkili”
Prof. Dr. Tarhan, sınava yüklenen anlamın sınav kaygısının artması veya azalmasında etkisi olduğuna dikkat çekti. Tarhan, kişinin sınavı hayat memat meselesi olarak görmesi halinde sınavdan düşük not aldığında ölsem de kurtulsam duygusu içerisine girdiğini bu duygununda intihara neden olduğunu ifade etti. İnsanın hayatındaki en önemli kararlardan birinin üniversite seçimi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tarhan, sınava gerçekçi bir anlam yüklenmesi ve sınav sonrası kaygının sürdürülmemesi gerektiğini belirtti.
“Sınav sürecini iyi yönetirseniz sonuç gelir”
Sınav kaygısı yaşayan kişilerin sürece odaklanmak yerine sonuca odaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan, “Sınav kaygısı yaşayan kişiler sonuca odaklanmışlardır oysa süreci düşünmek gerek. Sonucu düşünmek kaygıyı artırıyor. Sınav sürecini iyi yönetirseniz sonuç gelir” dedi.
“Stresi yönetebilmek kendinizi yönetebilmektir”
Sınavda stresin sıfıra inmemesi gerektiğini kaydeden Tarhan, “Sınavda stres var panik yok” dedi. Paniğin insanın kontrolünün kaybetmesine neden olduğunu ifade eden Tarhan, “Kontrol edilebilen stres faydalı kontrol edilemeyen stres zararlıdır, stresinizi yönetebilmeyi bilmek kendinizi yönetebilmeyi bilmektir.” dedi
Konferansın ardından Beşiktaş Sakıp Sabancı Anadolu Lisesi Müdürü Talat Günday, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a plaket taktim etti.
Konferans toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
Okunma : 5046
ÜHA