TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

İkinci evet öncesi özeleştiri yapılmalı…

Boşandıktan sonra ikinci kez yeniden evlenmeye karar veren çiftlerin bu kararı almadan önce özeleştiri yapmalarını tavsiye eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İki taraf da önceki hatalarını gözden geçirmeli. Karşı tarafı suçlamadan ve etiketlemeden hareket edilmelidir.” dedi. Tarhan, evlilik öncesi tarafların çocuklarıyla beraber haftada bir gün beraber zaman geçirmesini de önerdi. Tarhan, evliliğe iyi ve doğru niyetle adım atılması gerektiğini de söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evliliği yeniden denemeye ilişkin AKRA FM Evlilik Okulu programında önemli değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.

 Yeniden “evet” demek kolay mı?

 Boşanmış çiftlerin zaman zaman yeniden bir kez daha hayatlarını birleştirmeyi tercih edebildiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yeniden evlenmek isteyen çiftlere evlenmelerini yeniden tavsiye etmek ya da hiç önermemek şeklinde bir yorumda bulunmak doğru değildir. Burada asıl kararı verecek olan çiftlerdir. Çift terapistleri böyle durumlarda çiftlere seçenekler sunarak kendileri için en doğru olan kararı vermelerine yardımcı olmayı hedeflerler. Şu kararı verirseniz böyle olabilir. Bu kararı alırsanız şu olabilir şeklinde seçenekler sunulur. Son kararın kişilere bırakılması gerekir.”dedi.

Kişinin her yönüyle kendini değerlendirmesi gerekiyor

İnsan fıtratının iyicil ve kötücül özelliklerden oluşan bir çeşni olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Yeniden evlenme kararı verirken kişinin kendini tüm yönleriyle iyi değerlendirmesi, kendi narsisizminin farkına varıp özeleştiri yapması, hesap verebilirlik özelliğinin olması önemlidir.” dedi.

Narsisizmi yücelten ekollerden gelen bazı kişisel gelişim tekniklerinin kişiye ‘Sen mükemmelsin, sen iyisin, kendini öv, aynanın karşısına geç, kendini öv, sen önemlisin, sen büyüksün, sen üstünsün. Hatalar yoktur sonuçlar vardır devam et’ şeklinde motivasyonda bulunuyor. Bu belki başarı hedefinde kullanılabilir ama kişisel gelişimde kullanılmaz. Kişi aynanın karşısına geçtiği zaman kendini övmeye başlarsa dışarıdaki hayatta kimseyi beğenmez, yalnız kalır, evliliğini yürütemez.” diye konuştu.

Özeleştiri yapabilmek çok önemli

Kişinin kendini eleştirme becerisinin de önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan,

“Narsisizmle mücadelenin yolu aslında boşanmak değildir. Boşanmak evlilikte seçenek değil, sonuçtur. Boşanmak seçenek olsa ne olurdu? Yapamayız deyip ayrılıyorsun böyle düşünen kişiler evliliği yürütemiyorlar.  Avukata gitmeden önce kişinin terapistine gitmesi lazım. Uzman yardımı alması lazım.”dedi.

Çocukların menfaati düşünülmelidir

İlişkilerde zora talip olunması gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bazı çiftlerin çocukları için yeniden evlenme kararı alabildiklerini kaydederek “Sorun çözme becerisi gelişecek. Diyelim boşanma oldu. Hiçbir şey olmasa bile annelik babalıktan boşanma olmuyor. Çocukların iyiliği için geçmişi hiç göz önüne getirmeden bir araya gelip konuşmak burada önemlidir. Böyle durumlarda çocukların iyiliği için oturup her şeyi konuşabiliyorsanız, birbirinizi incitmeden konuşabiliyorsanız sevgi karşılıklı zaman içerisinde uyanır.”dedi.

Evlilik rekabetçi değil tamamlayıcı ilişkidir

Batı kültürünün öğrettiği evlilik stilinin evliliği kadın-erkek savaşlarına dönüştürdüğünü ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Feminizm, ‘Evlilik kadın - erkek mücadelesi. Kim hâkimiyet kurarsa onun dediği olur’ diyor. Hâlbuki evlilik tamamlayıcı ilişkidir, rekabetçi ilişki değildir. Küresel sistem şu anda kapitalizmin ekonomide gösterdiği rekabetçiliği evliliğe de yansıttı. Kadın erkek ilişkisini rekabetçi ilişki yaparsan olmaz. Evlilik ortamında güven esastır. Her iki taraf da eve geldiğinde arkadan hançerleneceği duygusuna sahip olursa evde huzur olmaz. Sevgi ve güven olursa o evde huzur olur.” dedi.

Haftada bir gün beraber zaman geçirilmelidir

İkinci kez yapılması düşünülen evliliklerde çocuk ya da çocukların menfaati ve iyiliğinin ilk planda tutulabileceğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İlk aşamada bu amaçla bir araya gelip konuşulabilir. Evliliği kim bitirdiyse ikinci kez bir araya gelmeyi onun teklif etmesi gerekir. İkinci evlilik kararı verirken haftada bir gün ailece zaman geçirmek gereklidir. Çocuklar ‘Anne ve babamız bizim geleceğimiz için bir araya geliyorlar’ diyebiliyorsa çocukların ruh sağlığı normaldir.” dedi.

Özeleştiri yapmak ve karşı tarafı suçlamamak gerekiyor

Evlilik öncesinde her iki tarafın önce özeleştiri yapmasının önemli ve gerekli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Taraflar ilk evliliklerini bitirirken yaptıkları hataları gözden geçirmeli ve özeleştiri yapabilmeli. Kendi hatalarını sorgulayabilmeli. Karşı tarafı suçlamamak ve etiketlememek de gerekiyor.” tavsiyesinde bulundu.

Evliliğe doğru niyetle başlanmak gerekiyor

Evlilikte niyet sözleşmesinin önemine de işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Öncelikle taraflar evliliğe adım atarken ‘Sıkışırsam ya da yürümezse evliliği bitiririm’ gibi bir niyet içinde olmamalıdır. Eğer en başında öyle bir niyet varsa zaten o evlilik olmaz. Çünkü evliliğe iki  dünyada beraber olacağız niyetiyle başlanır. Eğer bu niyet yoksa kötü günde kopmalar, kırılmalar yaşanır. Evlilikte kötü ve zor günlerde sınavları geçebilmek için doğru yaşam felsefesi oluşturmak gerekiyor. Yani evliliğe doğru niyetle başlamak gerekiyor.” dedi.

Boşanma son seçenek olmalı!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, boşanmanın ilk seçenek değil, en son seçenek olması gerektiğini belirterek günümüzde boşanmayı engelleyen kültürel kontrol ve sosyal baskının da zayıfladığını kaydetti.

Anne ya da baba çocuklara kötülenmemeli

Boşanmaların ardından tarafların birbirlerini suçlamaması gerektiğini, özellikle çocuklara karşı tarafın asla kötülenmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İki tarafın karşılıklı olarak sürekli birbirlerini suçlaması, eski olayların sürekli gündeme getirilmesi çocukları olumsuz şekilde etkiler. Her iki tarafın birbirini suçlaması halinde çocukların bunu tolere etmesi çok zor olur. Özellikle ergenlik ve ondan önceki dönemde çocuklarda birçok sorun ortaya çıkabiliyor. Bir yerden sonra da çocukta tikler, davranış bozuklukları ve okulda problemler yaşanabiliyor.” uyarısında bulundu.

Okunma : 3406

ÜHA

 

İlgili

16 Şubat 2021
"Kişisel Haberler" içerisinde
28 Şubat 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri