TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Hiperannelik sendromu

Hiperannelik Sendromu nedir? Bu tutum hataları çocuğun ruh sağlığına zarar veriyor.


hiperannelikSöz konusu çocuğunuz olunca üzerine fazla düşüyor, onu yerine düşünüyor, onun yerine yapıyor bir dediğini iki etmiyor musunuz? Öyleyse dikkat hiperanne olabilirsiniz…

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Timaş Yayınlarından yeni çıkan “Sen Ben ve Çocuklarımız” isimli kitabında konuyu ayrıntısıyla ele alıyor. Tarhan anneleri hiperaktif sendromuna karşı da uyarıyor…

Annenin çocuğun kişisel ve bedensel gelişimi açısından önemli olduğunu kaydeden Rektör Tarhan, çocuğun eğitiminden birinci derecede annenin sorumlu olduğuna dikkat çekiyor. Annenin çocuğu hayata hazırlarken ona önderlik ettiğini, hayatın zorluklarıyla nasıl baş edeceğini ona öğrettiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan o nedenle de annenin kişiliği ve anneliği biliyor olmasının çocuk eğitiminde çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Bu noktada Rektör Tarhan anneleri uyarıyor.

“Ama bazı anneler işi abartır ve çocuklarının üzerine fazla düşerler; onun yerine düşünür, onun yerine yapar, bir dediğini iki etmezler. Hiperanne olarak tanımlayabileceğimiz bu anneler çocuklarına karşı çok iyi niyetlidirler ama gösterdikleri aşırı çaba ve fedakârlık genellikle hiç beklemedikleri şekilde sonuçlanır. Bunu engellemek için çocuklarına karşı tutumlarını gözden geçirmelerinde büyük fayda vardır.

Canlılar içindeki en benmerkezci varlık çocuktur. Kendisini dünyanın odağı gibi görür. Bir bebek dünyaya geldiğinde göbek bağı kesilir ama anne ile çocuk arasında ömür boyu hiç kopmayacak bir başka bağ daha vardır. Bu bağ nedeniyle anne farkında olmayarak çocuğuna objektif davranmaz ve birtakım tutum hataları yapabilir. Çocukların yaşadığı birçok sorunun altında da bu hatalar yatar. Tutum hataları yapan anne elbette iyi niyetlidir, çocuğunu çok seviyordur ama yine de bu yanlış hareketleri çocuğun ruh sağlığına zarar verebilir.”

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 3041

 

İlgili

Haberler

Foto Galeri