Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kocasinan Anadolu Lisesinin düzenlediği konferansın konuğu oldu. Tarhan, 'Değişen Dünyada Gençlik' başlıklı konferansta veli ve öğrencilere, gençlerin yaşadığı sorunları, hem genç hem aile açısından kapsamlı bir şekilde ele aldı.
İstanbul Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimleri Lisesi konferans salonunda gerçekleşen programın açılış konuşmasını, Eğitim Bilimleri Okulları Kocasinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Pınar Ay Köse yaptı.
“Ergenin kimlik arayışına, onun özgür alanına müdahale edilirse çocuğu kaybedersiniz!”
Gençlerin ergenlik dönemlerine değinen Tarhan, ergenlik zamanında gençlerin kendilerine ‘Ben kimim? Nereye yönelmeliyim? Niçin?’ sorularını sorduğunu, çünkü ergenliğe girmekle birlikte anne babadan bağımsız olmaya başladığını belirterek o dönemde arkadaşın, anne babadan daha önemli hale geldiğini söyledi. Birçok anne babanın bunu bilmediği için çocuğunun elinden kaçtığını düşünerek panik yaptıklarını belirten Tarhan, aslında ergenin kimlik arayışına, onun özgür alanına müdahale edilirse çocuğunu kaybedeceklerini söyledi.
“Şimdiki gençlik sorgulayan bir gençlik!”
Tarhan; “Şimdiki gençlik parmak sallayınca duran gençlik değil, onlara nedenleriyle birlikte anlatmak gerekiyor. Eğer bu şekilde davranmazsan anne ve babalar, gençleri başka kaynaklardan beslenmeye iter” diyerek bu çağın gençliğine, neden ve niçini anlatıp, kişiliğini değil davranış ve çabaları öğretmek gerektiğini söyledi. Kusurlarını, hatalı çaba ve davranışlarını, kişileri azarlamayarak ve küçük düşürmeyerek düzeltmek gerektiğini vurgulayan Tarhan, “çocuğu karşısına alarak değil yanına alıp birlikte yürümek lazım. Püf noktası budur” şeklinde konuştu.
“Gençlerin davranışını 40 yaşındaki bir insan yapsa ‘Şizofren’ deriz!”
Gençlik dönemini kimi psikoloji ekollerinin ‘normal şizofrenik dönem’ olarak tanımadıklarına söyleyen Tarhan, gençlerin birçok davranışını 40 yaşındaki bir insan yapsa şizofren diyeceğimizi ama o yaş için normal olduğunu söyledi. Tarhan bunun nedenini ise gençlerin ön beyin yani dur, düşün, yap kısmının henüz gelişmemiş olmasına bağladı. Tarhan; “Gençler aklına ilk geleni yapıyor. O yüzden onlara içinde disiplin olan şefkatli bir davranış sergilemek gerekiyor. Disiplin ve nasihatin düzenli yapılması gerekir. Diğer türlü çocuk, yaşam standartlarını geliştiremez. İçinde sevgi olup disiplin olmadan çocuk yetiştiremeyiz” dedi.
“Gençlerin beklentisi; adalet, buyurgan yaklaşımda bulunmama ve özgürlük!”
Sonrasında gençlerin beklentisinin; adalet, buyurgan yaklaşımda bulunmama ve özgürlük olduğunu söyleyen Tarhan, gencin bu beklentileri uygun bir biçimde karşılayamazsa ya ezik olduğunu ya da ters kimlik geliştirdiğini dile getirdi. Herkeste adalet duygusu olduğunu fakat gençlerde adalet duygusunun daha da enteresan bir şekilde olduğunu söyledi. Anaokulunda yapılan bir araştırmada çocukların birbirlerine adaletli davrandıklarını görüldüğünü belirterek “Adalet duygusu insanda fıtri bir duygudur. Gençler adaletsiz bir ortamı hissettikleri zaman asileşir. Bunun için evde adalet şart” dedi.
“Ailede, kardeşler arasındaki sevgide adalet şart!”
Evde adaletin şart olduğu gibi sevgide de adaletin gerektiğini söyleyen Tarhan, Hz. Yusuf peygamberin hayatını örnek gösterdi. Tarhan; “Hz. Yakub'un, Hz. Yusuf’u çok sevmesinden dolayı kardeşleri Hz. Yusuf'u kıskanıp, kuyuya attı. Böylece imtihanı başladı. Onun için adalet, demokrasi aileden başlar. Adaletin olmadığı yerde barış, huzur olmaz, kıskançlık uyandırır ve böyle bir durumda çocuğumuzu kaybederiz” diyerek katılan velilere kardeşler arasında sevgi adaletinin sağlanmasına özen göstermelerini tavsiye etti.
Eğitim Bilimleri Okulları Kocasinan Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Demir, katılımlarından dolayı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a çiçek ve plaket takdim etti.
Tarhan, okurlarına kitaplarını da imzalarken program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Okunma : 4274
ÜHA