TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Genç Türkiye’nin Fotoğrafı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kimi Y kuşağı, kimi 90 kuşağı diyor onlar için. Son günlerde baskın bir şekilde varlıklarını hissettirdiler. Ama ortaya flu bir fotoğraf çıktı. Biz de kareyi netleştirmek istedik. Her kesimden gençlere, uzmanlara sorduk ve gençlik üzerine araştırmalara baktık. İşte Türkiye gençlerinin fotoğrafı.

 

 

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan çok konuşulan gençleri Sabah Gazetesi’ne değerlendirdi.

Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan:

"Kastedilen kuşak 90'da Soğuk Savaş bittikten sonra gelişen, do­ğan, ergenliğe giren kuşak. 90 ön­cesi gençlerde hangi dünya görüşü olursa olsun, toplum için bir hedef vardı ve toplumsal projeleri olan gençlerdi. 90’lı gençlikte ise sosyal hedef ve sosyal idealler ortadan kalktı. Paranın yüceltildiği, daha bireysel bir kuşak ortaya çıktı. Bu bireysel kuşağın içindeki bir kat­man, sosyal bir şey yapma ihtiyacı hissetti. Sosyal hedef olarak yeşili korumayı kendilerine seçen kitleler oluşmaya başladı. Bütün dünyada yeşil kuşak hareketinin 90 kuşağı ile yaygınlaşmasının bir sebebi bu. Bir diğer sebebi de teknolojideki aşırı uygulamanın onların bilinçaltında ters tepki ve ters rol geliştirmesine neden olması. Onlar teknolojiyle iç içe bir yaşam sürdü­ler. Fakat bu arada da 'Bizim de toplumsal hedeflerimiz var, insanlığın geleceği için iyi şeyler düşünürüz,' diyen sosyal bir refleks gelişti ve yeşil özlemi, yeşil hareketi oluştu. Lakin 90 gençliğinin karma bir gençlik olduğunu da hatırlatmak gerek. Anadolu'da da muhafazakâr kö­kenli gençler var. Ama bu gençler de muhafazakârlığın eşlik ettiği daha mütevazı yaşam tarzına yaklaşımı reddeden, marka, şöhret ve gösteriş tutkunu ve aynı zamanda Muhafazakârım ben!' diyen bir gençlik. Muhafazakârlığı koruyup ama kapitalizmin nimetlerinden vazgeçmeyen bir yapısı var. Yeşil açısından düşünürsek muhafazakârlar arasında da bu konuda bir duyarlılık oluşması, kültürün bunu desteklemesinden kaynaklı.

Genel olarak 90 kuşağı bildiğimiz anlamda ideolojik davranmıyorlar. Bir yere ait, bağlı olmadan özerk olmak istiyorlar. Ayrıca herhangi bir konuda biat kültürüne bağlı olmadan bireysel olmak isteyen bir gençlik yapısı var. Bu, bütün dünyadaki özgürlüğün, açık iletişimin ve küreselleşmenin getirdiği sonuçlar. Küreselleşmenin ve sosyal medyanın getirdiği, Anadolu'daki bir kasabada da olsa, dünya küresel bir köy halinde olduğu için bilgiler çok hızlı yayılabiliyor. Popüler kültürden etkileniyorlar. Lakin giydiği elbiseler popüler kültürün etkisinde, ama popüler kültüre karşı gibi söylem içerisindeler, anti-kapitalist gözüken, ama kapitalizme hizmet eden bir gençlik de yetişiyor. Kısacası kendi içinde karma ve çelişkili bir gençlik var karsımızda."

SABAH

 

Okunma : 4484

 

İlgili

04 Ocak 2023
"Kişisel Haberler" içerisinde
28 Ocak 2015
"Kişisel Haberler" içerisinde
28 Ocak 2015
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri