Aşk, iyi ilişkinin sonucudur diyen Nevzat Tarhan uyardı:
Evlilik mücadele alanına çevirildi…
Meridyen Destek Grubu’nun davetlisi olarak Üsküdar Altunizade Kültür Merkezi’nde bir konferans veren psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan ailede eşler arası iletişim konusunda önemli konulara değindi.
Evlilik kararının zor olmasının yanında karmaşık bir süreç olduğunuz da belirten Tarhan, bu süreçte çiftlerin birbirlerini tanıması birbirlerinin artılarını ve eksilerini bilmesinin evlilikteki etkilerini anlattı.
Evlilikte insanların birbirlerini tanımasının ilk adımı olarak kişinin önce kendini tanımasının önemine işaret eden Prof Tarhan: Kişi kendisiyle uyum sağlaması ilk adımdır doğru evlilik için. İkinci adım ise kişinin kendisini aile ortamında, meslek hayatında tanımasıdır yani bu iki alanda uyumu yakalamasıdır. Kişinin bu üç uyumu dengeliyse, ruh sağlığı da dengeli demektir. İnsan hayatında iki önemli tasarruf vardır. Birincisi iş, diğeri ise eş seçimidir. Bu ikisinde de insanın mantıkla duyguyu dengeli götürmesi gerekir. Yani kâr zarar analizi yapması gerekir. Düşündüğüm kişiyle evlenirsem artıları ne olur, eksileri ne olur diye düşünmesi lazım.
Dört dörtlük olur mu?
Tarhan evlenecek insanın eğer karşı tarafın standartları dört dörtlük olsun derse treni kaçıracağını söyledi. Önemli olan öncelikleri iyi belirlemektir. Evlilik uzun bir yolculuğa çıkmak gibidir. Bu yolculukta iyi zamanlar da kötü zamanlar da olacaktır. Önemli olan evliliğin paylaşım noktasında nasıl yaşanabileceğinin bilinmesi ve ortak değerler olup olmadığıdır.
Ortak noktaların çokluğu
Nevzat Tarhan, evlenecek çiftin ortak noktası ne kadar çoksa evliliğin o kadar iyi yürüyeceğini söylüyor. “Farklı ortamlarda yetişmiş iki insanın düşünce kalıpları farklı olur. Belli olaylar karşısında aynı tepkiyi vermezler. Bir olay karşısında birisi ağlarken, öbürü gülebilir. Böyle durumlarda eşler birbirlerini yanlış anlayabiliyorlar.” dedi.
Duygular yeterli değil
Nevzat Tarhan evlilik müessesesine çok dikkat etmek gerektiğini vurgulayarak evlilikte sadece duyguların yeterli olmayacağının gözden kaçırılmaması gerektiğini hatırlattı.
Evlilikte mantıklı hareket etmek gerektiğini söyleyen Tarhan konuşmasında şu örneğe yer verdi: “Meslek lisesine giden genç bir kız gittiği barda barmene aşık oluyor. Barmen de bodrum katta yaşayan birisi. Kız önemli değil biz birbirimizi seviyoruz diyor. Annesi babası istemediği halde barmene kaçıyor. Birkaç hafta geçtikten sonra anlıyor ki ne oturma, ne konuşma tarzları birbirine uyuyor, ne de seyrettiği televizyon programları, iletişim tarzları, zevk aldıkları faaliyetlerin hepsi farklı. Tabii bu evlilik yürümedi ayrıldılar.”
Aşk mı iyi ilişki mi?
Nevzat Tarhan, “Evlilikte aşk önemli ama öncelikle iyi ilişki olmalı” diyor. Tarhan’a göre “Aşk sevgi iyi ilişkiden sonra çıkar ortaya. Aşk, iyi ilişkinin nedeni değil, sonucudur. İyi ilişki olduğu zaman aşk ve sevgi değişiyor. Bu iki duygu ilişkinin aracıdır. İyi ilişki, kaliteli beraberlik kurduğunuz zaman onun meyvesi sevgidir, aşktır. İlk başta aşk olsa dahi, iyi ilişki kuramadığınız zaman aşk buhar olup uçar.”
Evlilikte beklenti düzeyi
Tarhan giderek evlilikte beklenti düzeylerinin arttığına dikkat çekti. “Bireylerde beklenti düzeyinin yüksek olması sadece evlilikle ilgili değil, genel bir sosyal sorun” diyen Tarhan, “Modern hayat, beklenti seviyesini yükseltti. Artık insanlar küçük şeylerden mutlu olmuyorlar, sahip olduğu şeylerin kıymetini bilmiyorlar. İnsanlar arasında bir yarışma var. Tüketim ekonomisi, yarışmacılığı, rekabeti teşvik ediyor. Alanında en iyi 10 kişi çalışıyor ama üç kişi mutlu oluyor, yedi kişi mutsuz oluyor. Her halükârda çoğunluk mutsuz oluyor. Böyle bir sistem var. Bu durum evlilikte, karı koca arasında ilişkiyi mücadele alanına dönüştürdü, erkek hâkimiyeti, kadın hakimiyeti tarzında… Bir şekilde kadının özgürleşmesi, bireyselleşmesi adına evlilik kurumu kurban edildi.”
Okunma : 3604