Hayatını geçireceği kişiye üniversite diploması soran biriyle evlenmek mutluluk getirir mi? Prof. Dr. Nevzat Tarhan'a göre yanıtı 'kesinlikle hayır!': Büyüklük duygusu taşıyan bu kişilerle yaşamak zordur. Diploma bir ambalajdır. Ambalaja bakıp da, öze önem vermeyen insanlarla yapılan evlilikler yürümez.
Hayatınızın dönüm noktasında, evlilik kararı verecek aşamaya geldiğinizde karşınızdakinin doğru insan olduğundan nasıl emin olabilirsiniz? Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evliliğe hazırlık döneminde doğru karar vermek isteyenlerin aklını kurcalayan soruları yanıtladı: ESRA TÜZÜN
* Evlilik tam olarak nedir? Evlilik, sosyal ve psikolojik sınırları olan bir kurumdur. Bu sınırlar iyi öğrenildiği zaman, evlilik de iyi yürür. Evlilik sağlıklı uzun birliktelikler için önemli bir yoldur.
* Kadın-erkek ilişkilerinin hedefi evlilik mi olmalı? Kadın-erkek ilişkilerinde üç dönem yaşanır. Birincisi arkadaşlık, ikincisi sevgililik, üçüncüsü cinsel beraberlik aşamasıdır. Arkadaşlık ilişkilerinde evlilik amacı yoktur, ama iş duygusal boyuta geçiyorsa, artık evlilik niyetinin düşünülmesi gerekir.
* Çiftler birbirlerinden çok farklı olsalar da evlenip mutlu olabilirler mi? Eşlerin ana konularda denk olması, evlilik için ideal olandır. Farklı kültürlerden kişilerin evliliklerinde göz önünde bulundurulması gereken nokta ise; tarafların değişime açık olup olmadığıdır. Bir taraf 'ben böyleyim değişmem' diyorsa, karşı taraf zor durumda kalır. Evlilikte 'altın orta nokta' dediğimiz bir kural vardır. Her iki taraf da alışkanlıklarından taviz vererek orta noktada buluşursa, kültürel farklılıklar evliliği pek fazla etkilemez. Farklı kültürlere sahip kişiler, değişime açıksa, ortaya mükemmel evlilikler çıkabilir.
* Eğitim farkı, evliliğin yürümesine engel olur mu? Eşler, eğitim seviyelerini, aralarında bir savaş nedeni haline getirmemeye gayret etmeli. Çiftler, evlenmeden önce, eğitimdeki seviye farkını açık açık konuşmalı. Özellikle eğitim düzeyi yüksek olan taraf, tartışma anında ya da bir gerginlikte, aradaki farkı psikolojik olarak hissettirmemeli, bunu ima bile etmemelidir.
* Eş seçerken diplomasına bakmalı mı? Günümüzde, kendi perspektifinde eşinin eğitim seviyesine dair büyük beklentiler taşımayan kişiler bile, 'başkaları ne der' düşüncesiyle, evlilikle ilgili bütün ana konuları bir kenara bırakarak, 'diploma evliliği' yapmayı tercih ediyorlar. Otuz yaşlarında, eğitimli bir çevrede yetişen, fakat lise mezunu bir tanıdığım vardı. Evlilik tekliflerinde, kendisine hep üniversite diploması sorulmuştu. Bu yüzden de uzun süre evlenememişti. Aslına bakarsanız, evlenmek istediği kişiye üniversite diploması sorup da, öğrenince evlenmekten vazgeçen kişiyle hiç evlenmemek daha iyidir. Çünkü büyüklük duygusu taşıyan bu kişilerle yaşamak zordur. Diploma bir ambalajdır. Ambalaja bakıp da, öze önem vermeyen insanlarla yapılan evlilikler yürümez. Üstelik üniversite, eğitim değil, öğretim verir; yani insanın kişiliğini, ahlakını, alışkanlıklarını, davranışlarını daha iyi hale getirmez, sadece bilgi verir ve sistematik düşünmeyi öğretir. Kişi bunları kendi kendine de yapabilir. İlkokul mezunu olup da çevresine yararlı olan çok insan var. Buna karşılık, üniversite bitirmiş ama hayata tutunamamış ve kendisini geliştirememiş örneklere de çokça rastlarız.
* İyi eş olmak için kariyer yeterli mi? Günümüzde özellikle gençler toz pembe hayallerle, gerçekçi olmayan beklentilerle evliliğe adım atıyor. Evlilik kararında; karşılarındaki insanın karakterinden, evlilikten ne beklediğinden, yaşam felsefesinden daha çok, cüzdanına, kariyerine ya da fiziki görünümüne bakıyorlar. Halbuki insanın zengin olması, güzel olması ya da yüksek mevkilerde bulunması, o insanı iyi biri yapmayacağı gibi, iyi bir eş de yapmaz. Gerçekçi olmayan değerlerle temeli atılan evlilikler, gelişememeye mahkumdur. Gerçekçi beklentiler üzerine kurulan evliliklerde ise temel sağlam olduğu için, sorunlar yaşansa bile yeniden toparlanılır.
* Evliliklerde ideal yaş farkı ne kadar olmalı? Evliliklerde genellikle erkeğin kadından yaşça büyük olması tercih edilir. Bu; erkeğin psikolojik olarak daha olgun olmasının, evliliğin yürümesini kolaylaştıracağı inancından kaynaklanıyor. Evlilikte ideal olan;, yaş farkının az ya da erkeğin en fazla dört-beş yaş büyük olmasıdır.
KAYNAK: http://www.sabah.com.tr/
Okunma : 22699