Polis Akademisi Başkanlığı ile Suç Araştırma Merkezi (SAMER) tarafından '5.Uluslararası Risk Altında ve Korunması Gereken Çocuklar Sempozyumu' yapıldı. 3 gün boyunca Antalya'da gerçekleştirilen sempozyumda çocuk ihmal ve istismarı, çocukların suça sürüklenmeleri, madde bağımlılığı ve benzeri birçok konu her yönüyle ele alındı.
Türkiye ve yaklaşık 20 ülkeden bilim insanları ve uygulayıcılarının katılımıyla gerçekleştirilen sempozyuma Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı.
‘Şiddet öznesi ve nesnesi olarak çocuklar’ konulu bir konuşma yapan Prof. Dr. Tarhan, şiddeti çocukların modelleyerek öğrendiğini söyledi. Bu noktada canlı modellemenin şiddeti öğrenmede çok etkili olduğuna dikkat çeken Tarhan, televizyonun bu anlamda göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Çocukların televizyonda gördüklerini sık sık taklit ettiklerini vurgulayan Tarhan, çocuklukta şiddet içeren televizyon programları seyretme ile yetişkin saldırganlığı arasında doğrudan ilişkin olduğunu da hatırlatıyor.
Şiddet Davranışının Nedeni Ne?
Psikopatların vicdani duyarlılıklarının çok düşük, duygu paylaşımından uzak, empati yoksunu kişiler olduklarını ifade eden Tarhan, yakın zamanda bu kişilik özelliklerinin kesin sebebinin bilimsel olarak tartışıldığını söyledi. Tarhan, Elsevier’s Cortex’in 2010 Mayıs sayısında yer alan bir çalışmada, psikopatlarda gözlenen mental bozukluklarla frontal lob hasarı olan hastalar arasında çarpıcı benzerliklerin gözlemlendiğini sözlerine ekledi.
                Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Ailede şiddet nedenleri arasında;
Alkol kullanımı, gizli depresyon, maganda erkek tipi, mazohistik kadın kişiliği, şiddeti onaylayan alt kültürler, güveni zayıflatan popüler kültür, erkeğin sevgi göstermemesi, kadının cinsel ihmali, anne - eş ve baba-eş rolünün karışması, uniseks akımın sonuçlarının olduğunu belirten Tarhan şiddetin önüne geçmek için ahlaki akıl yürütme eğitiminin önemli olduğunu vurguladı.
Ahlaki Akıl Yürütme Eğitimi Öğretilmeli
Ahlaki eğitimde; somut, soyut ve yüksek değerlere göre düşünmenin öğretildiğini kaydeden Tarhan, sonunda kişinin hakça olmayı dikkate aldığı, merhamet ve saygı gibi değerleri benimseyip, iç güdülerine direnç gösterdiği, acıyı hafifletip, iyiliği beslediği, kötülüğü engelleyip, fedakar olabilmeyi başardığını ifade etti.
Okunma : 4751