TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Çocuğunuza 15'ine kadar arkadaş gibi davranın

Çocuğunuza 15’ine kadar arkadaş gibi davranın. İşte ideal anne-baba olmanın yolları.


cocukProf. Dr. Nevzat Tarhan Star Gazetesi’nden Aslı Gür’e anlattı…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan yeni kitabı Sen Ben ve Çocuklarımız’da ideal anne-baba olmanın yollarını anlatıyor. Bazı ebeveynlerin  rollerini bilmediklerini söyleyen Tarhan, ailesi tarafından sürekli arkadaş gibi davranılan çocukların olgunlaşamayacağı görüşünde.

ÇOCUK-AİLE İLETİŞİMİ HAKKINDA BİLGİ ALIN


ÇOCUĞUNUZUN STRESE GİRDİĞİNİ NASIL ANLARSINIZ?


Evdeki Facebook, Twitter krizleri hangi yöntemlerle aşılır? Çocuğun benliğini zedelemeden eleştirmek mümkün mü? Kuşkusuz anne-baba olmanın yüzde 100 doğru kuralları yok ama bir çocuğu yetiştirirken ve kimliğini oluştururken özellikle dikkat edilmesi gereken pek çok unsur var. Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan Sen Ben ve Çocuklarımız adlı yeni kitabında ideal anne-babalığın aslında insanların iç dünyasında ve geleneksel kodlarında yazılı olduğuna dikkat çekiyor. Timaş Yayınları’ndan çıkan kitapta Tarhan, hayata aktarılabilecek önerilerle dolu bir çocuk eğitim rehberi sunuyor.

nevzat_tarhan

Ebeveynlerin birçoğu özellikle ergenlik çağında çocuklarına nasıl yön vereceklerini bilemiyor ve onları yetiştirirken problemler yaşıyor. Bu kitapla çocuğunu daha iyi büyütmek, az hata yapmak isteyen anne-babalara kılavuz olmayı amaçladığını belirten Tarhan, sağlıklı nesillerin yetişmesine katkısı olduğu inancında.

Kitabında özellikle anne-babaların hatalı tutumlarını kaleme alan Tarhan, doğru bir nesil yetiştirmek için önce ebeveynlerin kendine çekidüzen vermesi gerektiğini anlatıyor: “Ebeveynler anne-babalık rolünün ne olduğunu bilmeli. Oysa anneliği hiç bilmeden çocuk büyütüyorsanız ona abla gibi mi, öğretmen gibi mi, yoksa bir arkadaş gibi mi davranacağınızı bilemez, sınır çizemezsiniz. O çocuk 20’sine geldiğinde ruh yaşı beş-altı olur. Çünkü annesi hayatı boyunca ona arkadaş gibi yaklaşmış, olgunlaşmasını engellemiş. Oysa 15 yaşına kadar arkadaş olunmalı, ardından erişkin olduğu hissettirilmeli.”

BABA ETKİSİZ ELEMAN OLMAMALI


Tarhan’a göre Türkiye’de ailelerin çocuklarına yaklaşımı açısından düştükleri hataların başında ise ‘işgalci annelik’ geliyor. Tarhan, bu tip koruyucu anneler yüzünden çocuklarda özgüven eksikliği olduğuna dikkat çekiyor: “Hiperanneler her şeye müdahale eder. Çocuğu sera çiçeği gibi yetiştirir, yediğine içtiğine karışır. Aşırı koruyucu annelik Türkiye’de çok rastlanan bir tutum. Böyle annelerin çocuklarında özgüven eksikliği olur. Çocuk annesine sormadan bir şey yapamaz. Babalar ise etkisiz eleman konumundadır. Oysa yarım saatliğine de olsa baba çocukla ilgilenmeli, göz teması kurmalı, birlikte vakit geçirmeli.”

kitap10 YAŞ ÖNCESİ İNTERNET KULLANIMINA DİKKAT


YILLAR önce aile içinde çocuklarla ilgili yaşanan en önemli problemler ders çalışmama, yeme bozuklukları, asosyallik gibi durumlardı. Tarhan, 1990’lı yıllardan sonra internetle tanışan yeni neslin bu gelişmeden olumsuz etkilendiğini anlatıyor: “Çocuk internette yaşına uygun olmayan görsellikle tanışıyor. Bu da psikolojisini olumsuz etkiliyor. Aslında çocuğun orada bağlandığı internet ya da bilgisayar değil. Ortama bağlanıyor! Anne babasıyla birlikte oyun oynar, filmi izlerse bu durum çocuğa zarar vermez, hatta hayata hazırlar. Özellikle 10 yaş öncesindeki çocuklarda televizyon ve bilgisayar ebeveyn gözetiminde olmalı. Güvenli interneti de çocuğa buyurgan bir tarzla değil, neden böyle bir yol seçildiği anlatılarak sunmalı. Yine de bilgisayar kullanımı günde iki saati geçmemeli.”

KİŞİLİĞİ ÖVMEK YALANCI ÖZGÜVEN YARATIR


ÇOCUK yetiştirirken her dönemde tutum ve davranışlara dikkat etmek gerekiyor. Ancak uzmanlar en kritik yaş aralığının 0-6 yaş olduğunu belirtiyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocukların bu yaş aralığında özellikle kendisine değer verildiğini ve sevildiğini hissetmesi gerektiğini söylüyor: “Anne ve babasıyla birlikte vakit geçiren çocuk doğru yetişir. Sadece okul başarısı kriter almamalı. Hayat başarısı ve psikolojik sağlık da çok önemli. Ahlaklı olmak, dürüstlük gibi değerler çocuklara verilecek en önemli eğitimler. Bu değerleri iyi öğrenirse en kötü ortama bile girse kendini koruyabilir. Hatta bunlar okulda psikodramalarla anlatılmalı. Öte yandan çocuğun kişiliğini övmek yerine çaba ve başarıları övülmeli. Kişiliğini övmek çocuğa zarar verir ve yalancı bir özgüven oluşmasına neden olur. Anne-baba ve çocuklar bir meclis gibi birlikte karar almalı. Çocuk, kişiliğini bu şekilde oturtur. Aile içinde olgunlaşarak sosyal hayata atılır. Eğer gevşek disiplin varsa çocuk sorumsuz, doyumsuz olur. Disiplin çok, sevgi azsa çocuk saldırgan ve asosyal olur. Bu yüzden anne-babalar tutumlarını bilirse sağlıklı bir nesil yetişir.”

STAR

Okunma : 4247

 

Haberler

Foto Galeri