TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Çatışma kaçınılmaz önemli olan ZEHRİN dozu!

vlcsnap-56948Prof. Dr. Nevzat Tarhan TGRT Haber’de katıldığı televizyon programında anne baba ilişkileri, boşanma ve çocuk psikolojisi üzerine çok önemli değerlendirmelerde bulundu. Evlilikte 3 iletişim modeli, evliliğin 3 stratejik dönemine ilişkin bilgi veren Tarhan, çatışma anında hadi mutfağa deminin de ancak filmlerde olacağını söyledi. Sıfır sorunlu bir ailenin gerçekçi olmadığına vurgu yapan Tarhan, anne ve baba tutumlarının çocuk gelişimi çok önemli olduğunu kaydetti.

TGRT Haber’de yayınlanan Dr. Şükrü Çido’nun sunduğu “Önce Çocuğum” programının konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, eş ilişkilerinde çatışmalara, boşanmaya giden evliliklere, boşanmanın çocuk psikolojisi üzerindeki etkilerine kadar birçok konuda önemli değerlendirmelerde bulundu.

İki kişinin olduğu yerde çatışmanın kaçınılmaz olduğuna dikkat çeken Tarhan burada önemli olan şeyin zehrin dozu olduğunu söyledi. İlişkide 3 iletişim modeli tanımladıklarını vurgulayan Tarhan, en tehlikelisinin iletişimsizlik olduğunu kaydetti. Tarhan program boyunca şu konulara dikkat çekti.

İLİŞKİLERDE İLETİŞİMSİZLİK TEHLİKELİ!

Biri sağlıklı, diğeri çatışmalı son olarak da iletişimsizlik modelleri var. Bunların içinde en tehlikelisi iletişimsizlik. Çatışmalı iletişim iyi stratejilerle kazanıma dönüşebilir.

EVLİLİĞİN 3 STRATEJİK DÖNEMİ

Üç iletişim modeli gibi evliliğin üç önemli dönemi vardır. İlki romantik dönem. Evliliğin ilk yılları daha çok 2 seneyi içine alır. Sonraki dönem daha çok güç çatışmalarının, kişilik çatışmalarının yaşandığı ikinci dönem. Bu dönem evlilikte riskli dönem. Bu dönemi aşmak için ya şanslı olmak gerekiyor ya da iyi stratejilerle yola devam etmek gerekiyor. Son dönem ise bağlılık dönemi. Olumluluk dönemi de denebilir. Bu dönemde çatışmadan korkmamak gerekir.

İlişkilerde çatışmanın olması gayet normal. Akıllı olunursa çatışma daha iyiyi elde etmek için iyi bir fırsat olabilir. Biz çatışmalı ilişkilerde önce sevgi, iyi niyet ve iletişim başlıklarına bakıyoruz öncelikle. Eğer ilişkide sevgi ve iyi niyet varsa iletişim hataları düzeltilebiliyor. Ama niyet kötü, sevgi yoksa ilişkinin üstünlük savaşına dönüştüğünü görüyoruz.

vlcsnap-56406           Prof. Dr. Nevzat Tarhan

HADİ MUTFAK ANCAK FİLMLERDE OLUR

Çatışmalı ilişkilerde çocuk da çok önemli. Çocuk canlı kamera gibidir evde olup biten her şeyi kaydeder. Onun yanında tartışma çıktığında ebeveynler kesinlikle hadi mutfağa dememeli. Bu çok gerçekçi değil. Bu ancak filmlerde olur. Çünkü belirsizlik çocuğa zarar verir. Çocuk mutfakta neler olup bitiyor diye belirsizlik yaşar. Çocuktan saklamamak gerekiyor. Bazı durumlarda iletişim kurulabildiği gibi iletişimin kurulamadığı durumların da olduğunu çocuklara anlatmak gerekir. Örtbas etmek daha fazla zarar verir çocuğa.

SIFIR SORUNLU AİLE GERÇEKÇİ DEĞİL

Çocuğun kendini güvende hissedememesi onda büyük motivasyon kırıklığına neden oluyor. Hatta bu durum çocuk depresyonunu tetikler. Güven çocuk gelişiminde çok önemli. Sağlıklı bir iletişimin olmadığı yerde ev, sığınak olma özelliğini kaybeder. Anne-baba tabiki tartışacaktır ama çatışsa da tekrar barışılabileceğini çocuğa gösterebilmeli. Sıfır sorunlu bir alile hedeflemek doğru ve gerçekçi değil.

BOŞANMA SEÇENEĞİYLE EVLENEN KOLAY BOŞANIYOR

Evlilik tartışmalarında boşanma seçenek olarak düşünülmemeli. Kimileri evlenirken ‘yürümezse boşanırım’ diyerek evliliğe adım atıyor. Bu yaklaşım doğru değil. Evlilik yüksek sorumluluk isteyen bir oluşum. Hem özgür olacağım hem de kafama göre takılacağım diyen evlenmesin. Her şey yapılır, uzman desteği alınır, boşanma kaçınılmazsa ancak düşünülebilmeli. Şöyle düşünün okyanus üzerinde içerisinde yolcu olan uçak gidiyor. Pilot biranda sıkıldığını, uçağı bırakmak istediğini söylüyor. Bu doğru mu? Evlilik de onun gibi bir şey. Bu bencilliktir. Özgürlükle sorumluluk arasında denge kurulmalı. Sorunlarda çözüm üretilebilmeli.

ÇOCUĞUNUZA ESKİ EŞİNİZİ KÖTÜLEMEYİN!

Boşanmış bazı anne ve babalar var. Eski anne ve babasını çocuğuna karşı kötülüyor. Şöyle iyiydi, böyle kötüydü gibi laflar edebiliyor. Bu yaklaşım da doğru değil. Anne çocuğun üzerinden intikama yönelebiliyor. Tersi durum da olabiliyor. Kötülüyor çocuğuna eski eşini. Çocuk da onun yanına gittiğinde bir tutumlara bakıyor bir de anlatılanlara bir çelişkiye düşüyor. Bu durumda da çocukta çoğul kişilikler ortaya çıkabiliyor. Yani farklı durumlarda farklı davranan çocuklar ortaya çıkıyor. Kişiliği oluşmuyor, tutarlı davranamıyor. Bu travma nedeni.

Çocuğa büyük insan gibi davranıp, ondan büyük insan davranışı beklememek gerekir. Bu çocukta güveni zedeler. Senin için babanla bir araya gelip konuşabiliriz mesajını verebilmek çok önemli.

6 YAŞ ÖNCESİNDE ANNE SONRASINDA BABA ÇOK ÖNEMLİ

Okul öncesi dönemde anne çok önemli. İlk üç yaşta çocuğu dünyaya bağlayan nesne anne. Annenin yerini hiçbir şey tutmuyor bu dönemde. Sosyal güven duygusunu 6 yaş sonrasında babayla kazanan çocuk 6 yaş öncesinde özgüveni annesiyle elde ediyor. Anne yoksunluğu da baba yoksunluğu da bu anlamda önemli. Çocuğu babasız bırakmak çocuğa yapılacak en büyük kötülük. Anne ve babanın yerleri bu anlamda çok ayrı. Bir kişi hem anne hem babayım diyorsa kişi çocuğundan çok kendini seviyor demektir.

Programı izlemek için...



Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

Okunma : 4822

 

İlgili

19 Eylül 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
24 Ekim 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde
06 Haziran 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri