TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

BU DA BEYİN CHECK-UP' I

Memory Center of İstanbul Direktörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre, hafızayı güçlendirmek için "Ya kullan, ya kaybet" sloganını benimsemek gerekiyor.


Amerika, Paris, Londra ve Pekin’den sonra İstanbul’da da hizmete giren Memory Center, beynimizdeki sırları ortaya çıkarıyor.



Artık insanların gerçek beyin yaşlarının ölçülebileceğini belirten Prof. Nevzat Tahran, konu hakkında şu belirtileri verdi:



Nasıl Yapılıyor?



“İnsanların yaşına göre beyin veri tabanı bulunmaktadır. Bize gelen insanların beyin haritasını çıkarıyoruz. Bunların sonucunda, kişi kaç yaşında olursa olsun, beyninin gerçek yaşı ortaya çıkmaktadır. Kişide unutkanlık, dalgınlık, dikkat toplama zorluğu, anlama bozukluğu gibi sorunlar varsa bunların gerçek nedenleri tespit edilmektedir.



Prof. Tahran, uyguladıkları beyin check-up’ını şöyle anlatıyor: “Beynin yaşına göre check-up yapıyoruz. Öncelikle beyin haritası çıkarılmakta, daha sonra konsantrasyon ve bellek testleri uygulanmaktadır. Bu programlar bilgisayarla yapılıyor. Bunların yaşlara göre zorluk derecesi var. Beynin hangi alanlarında eksiklik varsa onları tamamlamaya çalışıyoruz. Bunu yaptıktan sonra, örneğin kişide aileden gelen “Alzheimer” hastalığı varsa bunun önlemi alınıyor. Bizim yaptığımız, vücut geliştirme programı gibi bir beyin geliştirme programı.”



Beyni güçlendirmek için



Yaşın ilerlemesi unutkanlığın artması değildir.



● Orta yaş sonrası ve bazı genç insanlarda erken başlayan unutma rahatsızlığı önlenebilir. Bunun için dengesiz beslenme, metabolizma bozuklukları, hormon durumu, tıbbi bulgular ve davranış bozuklukları çeşitli testlerle saptanır.



● Beyin hücresini yenileyici, çalışmasını hızlandırıcı ilaçlar vardır. Bunların bir kısmı doğal ilaçlar vardır. Bunların bir kısmı doğal ilaçlardır. Bunlar arasında E vitamini ve zeytinyağı önemli yer tutar.



● Beynin güçlü kalmasını istiyorsanız, kilonuza da çok dikkat etmelisiniz. Kilolu kişilerde serbest radikaller fazla olur. Serbest radikaller de beyin hücrelerini oksitleri; demirin paslanması gibi.



Hafızanız nasıl?



● Telefon numaralarını, isimleri, tarihleri hatırlamakta güçlük çekiyor musunuz?



● Eşyaları koyduğunuz yeri hatırlayamıyor ve aldığınız yeri unutup, karıştırıyor musunuz?



● Aynı soruyu tekrar tekrar soruyor musunuz?



● Son zamanlarda yaşanan olayları hatırlamakta zorlanıyor musunuz?



Bu sorulardan birine veya daha fazlasına “evet” diyorsanız, ciddi hafıza problemlerinin ilk atakları olabilir.

Okunma : 5772

 

İlgili

01 Ocak 2000
"Kişisel Haberler" içerisinde
20 Ağustos 2019
"Psikiyatrist" içerisinde
22 Ocak 2018
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri