TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

BABANIZI MUTLU ETMENİN 10 YOLUNU

Önce kendinizi tanıyın, topluma yararlı birer insan olun. Ondan sevgi ve şefkatinizi eksik etmeyin. Kimi zaman sinirli davranışlarına izin verin. İşte babanızı sadece bir gün değil, bir ömür boyu mutlu etmenin formülü..

 

 

 

 

Kız çocuklarının ilk prensi, oğlan çocuklarının da idolüdür babalar. Evin direği dediğimiz babalar, annelerimiz gibi olmazsa olmazlarımızdan… Peki onları nasıl mutlu edebiliriz ya da nasıl iyi evlat olabiliriz? Memory Center Noröpsikiyatri Merkezi’nden Prof. Dr. Nevzat Tarhan onları mutlu etmenin yollarını sıraladı…





1. ÖNCE KENDİNİZİ TANIYIN:

Babalar her şeyden önce çocukların güçlü, zayıf, olumlu ve olumsuz yönlerini, yeteneklerini, farklılıklarını bilincinde, doğru kararlar verebilen biri olmasını ister. Çocuk kendi duygusal özgeçmişini iyi biliyorsa veya ailesi ile yakın ilişki içindeyse daha güçlü ve donanımlı olur.

 

 

2. AİLE İLİŞKİLERİNE ÖNEM VERİN

Aile birliği çok önemli. İyi günde, kötü günde anne-baba ve kardeşlere destek olmak, babayı rahatlatan, gözünün arkada kalmamasını sağlayan önemli bir davranıştır.



3. SEVGİNİZİ GÖSTERİN:

Sevilme ihtiyacı çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde de vardır. Bir babayı en çok mutlu eden şeylerden birisi de çocuğu tarafından sevildiğini ve saygı duyulduğunu bilmesidir. En önemli psikolojik ihtiyaç olan sevgi saygı ihtiyacı karşılandığında baba bir anda çocuğunu hem dostu, hem arkadaşı olacaktır.

 

 

4. UZLAŞMACI OLUN:

Baba ve avlat olarak tarafların beklentileri, fiziksel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçları söz konusu olduğunda; her iki taraf birer adım atarak orta noktada buluşup uzlaşmaya çalışılmalıdır. Bu aile birliği bakımından babaların beklediği önemli bir harekettir.

 

 

5. İYİMSER DÜŞÜNÜN:

Babanız her zaman güler yüzlü olamayabilir. Yoğun iş stresi ve sorumluluklar yüzünden bazen insanlar gereğinden fazla gerilebilir, kızgın ve sinirli davranışlar sergileyebilir. Bu durumda ona olumlu bir tavırla yaklaşmalı, aranızdaki ilişkiyi bozacak yaklaşımlardan kaçınmalısınız. Bazen moral bozukluğunun nedeni sizinle hiç ilgili olmayabilir. Bu durumda bile ona saldırı hakkı tanıyın. Bu güzel armağanı verirseniz, ilişkinizin uzun süre yara almadan devam etmesini sağlayabilirsiniz.

 

 

6. OLAYLARA OBJEKTİF YAKLAŞIN :

Babalar bir şeyler ters gittiğinde çocuklarının konu üzerinde düşünmelerini ve hata nerede objektifliği ile hareket etmelerini beklerler. Çocuklar “Babam haksız da olsam beni her zaman desteklemeli “ düşüncesini sorgulamalıdır. Bu davranış babaları mutlu etmenin önemli bir yoludur.

 

 

7. ZARARLI ŞEYLERDEN UZAK DURUN:

Çocukların kendi kişiliklerine zarar veren ve geleceğine hizmet etmeyen bir yönü varsa bunu değiştirmek konusunda kararlı olmaları babalara verilebilecek en büyük armağandır. Bu durum bilgisayar programı yazmak gibi bilgi, donanım ve çabayı gerektirir. Eğer çocuklar kendi beyinlerini programlamazsa dış uyaranların yoğun etkisinde kalabilirler. İnsanın kendisini programlaması zaman zaman sancılı bir süreçtir ama hayatta iyi ve güzel şeyler hep emek karşılığı verilmektedir.

 

 

8. KARARLARA DESTEK:

Ebeveynler, ailede alınan kararlara çocukların da katılmaları ve bu kararlara uyma konusunda büyükleriyle aynı duyarlılığı göstermelerini beklerler. Sorumsuz çocuklar babalarını üzer.

 

 

9. ŞEFKAT GÖSTERİN:

Babalar çevrelerinden ve çocuklarından sevgi ile beraber aynı zamanda şefkatte beklerler. Kendisine ve akrabalarına şefkat ve ilgiyle yaklaşan çocuklar babalarının önemli bir beklentilerini yerine getirmiş olurlar. Batı dillerinde tam karşılığı olmayan karşılıksız sevgi olarak tanımlanabilecek şefkat aileyi bir arada tutan önemli bir duygudur.

 

 

10. BÜYÜK SÖZÜ DİNLEYİN:

Babalar söylediklerinin dinlenmesinden ve tecrübelerinden yararlanılmasından çok hoşnut olurlar. Bunu fark ettikleri an çocuklarına daha çok verici davranmaya başlarlar. Çocuklarının kendilerini etkin dinlemek kadar sevindirici bir hediye bulmak zordur babalar için. Babaların konuşması bitinceye kadar dinlenmeli, sözü kesilmemeli, göz teması, kurarak dinlenilmelidir.

 

Neslihan SÖZEN/ İSTANBUL
 

 

Okunma : 4819

 

İlgili

01 Ocak 2000
"Kişisel Haberler" içerisinde
01 Ocak 2000
"Kişisel Haberler" içerisinde
01 Ocak 2000
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri