TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Anketler algı mı? Gerçek mi?

Anketler algı mı? Gerçek mi?24 Haziran seçimleri yaklaşırken anket şirketlerinin anket çalışmaları da son hız sürüyor. Peki, bu anketler ne kadar gerçeği yansıtıyor? Anketler, gerçeği ortaya koymak için mi yoksa algı oluşturmak için mi yapılıyor? Bu soruları sorduğumuz Prof. Dr. Nevzat Tarhan, anketlerin büyük çoğunluğunun algı yönlendirmesi ve psikolojik savaş yöntemi olarak kullanıldığını ifade etti.

Göstermek istediklerini öne çıkaran, göstermek istemediklerini gizleyen bir hedef koyarlar

Anketlerin amacının hakikatleri bulmak olduğunu ama genelde psikolojik savaş yöntemi olarak kullanıldığını söyleyen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise, “Anketlerin yapılması istatistik bilimin alanıdır. Anketlerde belli bir amaç vardır. Ona göre örneklem seçilir. Seçilen örnekleme göre sorular sorulur ve kamuoyunun kanaati öğrenilir. Normalde anketler hakikati bulma çabasıyla yapılır. Anketlerde aynı zamanda da psikolojik savaş yöntemi olarak da kullanılıyor. Özellikle propaganda tekniği olarak da kullanılıyor. Kötü niyetlilerin şöyle bir yöntemi vardır. Göstermek istediklerini öne çıkaran, göstermek istemediklerini gizleyen bir hedef koyarlar. Göstermek istedikleri konularla ilgili sorular sorarlar gizlemek istedikleri konuları hiç gündem yapmazlar. Böyle durumlarda anketler yanıltıcı oluyor.” dedi.

Oyunları deşifre etmek lazım, anketörlerin denetimi gerekiyor

Anketörlerin denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarhan son olarak şunları söyledi; “Bu şuna benziyor seyir halinde bir otobüsün yolcularına bu otobüs güvenli diye soru sormaya benzer. O insanlar o otobüse binmişse zaten güvenli demektir. Sonucu belli bir soru ortaya çıkıyor. Bazı anketler tam olarak bu şekildedir. Mesela bu ülkede silahlı kuvvetlere güveniyor musunuz? Sorusu yersiz bir soru olur. Çünkü insanlar silahlı kuvvetlere güvenmiyorsa zaten o ülkede yaşayamazlar. Bunun yerine şu soru sorulabilir silahlı kuvvetlerin şu ilkelerini doğru buluyor musunuz? Denilebilir.  Anketlerin soru sorma tekniğine bakarak algı yönetiminin yapılıp yapılmadığı anlaşılabilir. Oyunları deşifre etmek lazım, anketörlerin denetimi gerekiyor. YSK'nın bu konuda çalışmaları var belli bir zamana kadar anket sonuçlarının açıklanması yasaktır. Bununla manipülenin önüne geçmeyi amaçlamıştır. Halkımızda anket sorularına bakarak daha dikkatli davranabilir.”

Doğru Haber

Okunma : 8142

 

İlgili

04 Ekim 2019
"Psikiyatrist" içerisinde
11 Mart 2019
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri