Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün konuğu oldu. “Eğitimde Yeni Doğrular ve 21. Yüzyıl Eğitimi” başlığı altında önemli söylemlerde bulunan Tarhan, 21. Yüzyıl becerisinin ezber değil, deneyimleyerek öğrenmek olduğunu vurguladı.
“21. Yüzyıl deneyimleyerek öğrenme dönemi”
21. yüzyılın en önemli becerisinin bilgiyi ezberleyerek değil deneyimleyerek öğrenme olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Aktif öğrenme deneyimleyerek öğretmedir. Çocuklara bilgi öğretmeyi değil öğrenme yöntemini öğreteceğiz. Çocuğa düşünmeyi öğretmezsek taklit ve tekrar eden öğrenci yetişir. Şu anda eğitim sistemimiz maalesef buna direniyor özellikle eski öğretmenlerimiz. Dönem artık deneyimleyerek öğrenme dönemi.
“Bazı meslekler yok olacak”
Prof. Dr. Nevzat Tarhan pandemi sürecinde hızlı bir şekilde dijitalleşmeye gidildiğini ve dijital dönüşüme direnenlerin bu durumda teslim olduklarını söyledi. Tarhan, “Dijitalleşme ve Covid’in teknolojiye yaptığı değişimle birlikte hızlı bir yöntem değişikliğine gidildi. Bu eğitimin içeriğinin değiştirilmesine de sebep olacak. Şu andaki küresel eğitim sadece değer odaklı ve inanç odaklı bir eğitim değildi. Hâlbuki 21.yy becerileri bunları gerektiriyor. Yapay zekâ ile 20-30 sene sonra bazı meslekler kaybolacak. Bu mesleklere karşı çocuklarımızı değer odaklı, inanç odaklı, sosyal beceri, müzik ve sanat odaklı konulara yöneltelim.” Şeklinde konuştu.
“Pozitif Psikolojinin ilkokula indirilmeli”
Batı dünyasında sosyal, ruh ve fen bilimcilerin refah yükseltici çalışmalar yaptığını dile getiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Bilimin öncesi üniversiteler bunu yapıyor; değerler eğitimi konferans ve vaaz ile öğretilmez, modüller halinde öğretilir. Mesela bizim verdiğimiz Pozitif Psikoloji dersi ilkokuldan öğretilmesi gereken bir ders öğrencilere dürüst ve çalışkan olmayı öğretmek gerekiyor. Yanı sıra çıkarcılığın ego ideali olmaması gerektiğini vurgulamak gerekiyor.” Şeklinde konuştu.
Okunma : 2119
ÜHA