TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Mutlu değil iyi insan yetiştirmeliyiz...

STürkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın düzenlediği "Aile Sorunlarına Sivil Toplum Tedbirlerimiz" konulu toplantıya katılan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, her geçen gün daha da yozlaşan aile değerlerinin korunması gerektiğine dikkat çekti. Bu anlamda bir selin geldiğini ifade eden ve topyekün harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Tarhan, mutlu insan değil iyi insan yetiştirmek gerektiğini söyledi. Tarhan iyi insan zaten mutlu olur dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de katıldığı Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nın düzenlediği "Aile Sorunlarına Sivil Toplum Tedbirlerimiz" konulu toplantıya katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, aile değerlerinin korunmasına ilişkin çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

STürkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı'nca Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen toplantıda aile konusunda ilgiyi sadece devletten beklememek gerektiğini vurgulayan Rektör Tarhan, aile kurumunun korunması ve dünyadaki olumsuz gidişi olumluya dönüştürmek için topyekûn harekete geçmek gerektiğini söyledi. Tarhan konuşmasında son sığınak aile kavramına dikkat çekti.

Tehlike evin içine girdi

“Son sığınak aile bu nedenle çok önemli. Aileyi bir kale gibi düşündüğümüzde son dönemlerde ailenin dış surlarının yıkıldığını görüyoruz. Toplum önceden aileyi koruyan dış surlar olarak görev görüyordu ancak o surlar bugün yok. Tehlike evin içine kadar girdi. Bakıyorsunuz televizyonlar, diziler, internet…vs. aile değerlerine zarar veren içerikler üretiyor. Artık iş aile bireylerine düşüyor. Herkes kendi ailesini ve çocuklarını bu olumsuzluklar karşısında korumak zorunda. Aksi halde bunun sonuçları çok ağır olabilir, bu zamanla daha kolay görülecektir.”

Aile konusunda yapılacak yatırımlarda ilerisini öngörmek gerekir diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan bilimsel çalışmaların önemine vurgu yaptı.

Annenin önemsizleştiği kültürde bedeli çocuk ödüyor

“Bilimsel öngörülerle hareket çok önemli. Avrupa, yüzde 50 başarısız olarak tanımladığı kuruma yatarım gerekmez diyor. Bu nedenle de aile konusuna yatırım yapmaktan kaçınıyorlar. Bu aslında özgürlükçü akımların kötü kullanımının bir sonucu. Batı kendine göre çözümler öngörüyor. Bakıyorsunuz çocuk ruhsal sorunları arttı. Bu noktada anne ve baba eğitim almadıkları için sosyallik, ilişki kurma, duygusal aktarımı öğrenemiyorlar. Annenin önemsizleştiği kültürde bunun bedelini de çocuklar ödüyor.”

Son dönemlerde Batının bu değerler yozlaşmasını anladığını ve kadını yüceleştiren feminist akımın değişim geçirdiğini ifade eden Rektör Tarhan, temel anlayışta dönüşüm yaşandığını kaydetti.

SKadın erkek savaşları işbirliğine dönüşüyor

“Kadın erkek ilişkisini kadın erkek savaşlarına çeviren bu akım son dönemlerde Avrupa’da rekabete dayalı ilişkiyi ilişki kurma, işbirliğine taşıyor. Bu bizim kültürümüzde zaten olan bir şey. Kadın erkek ilişkisinin özü birbirini tamamlamaktır. İyi evlilikler iyi aşkla değil iyi işbirliğiyle başlar. İyi işbirliği iyi aşık olmanın temeli aslında. Bunun öğretilmesi gerekiyor. Eşleşme biyolojik ama evlilik kültürel ve öğrenilmesi şart.”

Sel kapıda

Rektör Tarhan:

“Aile değerlerinin tahribatında tehlike o kadar uç verdi ki hemen her gün şiddet içeren bir habere şahit oluyoruz. Yetkililer tedbir almamış olsaydı sayı daha da artacaktı. Bu da onların tedbir aldığını gösteriyor ancak bu tedbir ve önlem artırılmalı. Çünkü sel geliyor. Buna kaynak ayırmak gerekiyor. Tehlike hissedildiğinde onunla ilgili projeler geliştirilmeli. Ailenin korunmasıyla ilgili kaynak ayırmak çok önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bunu gördü ve yeni bir isimle yeni yapılanmaya girdi. Anne ve babalık görevlerinin daha sağlıklı olması adına önemli adımlar attı. Akademik çalışmalar ve eğitimle de bunu destekliyor. Günümüzde doğru ve iyi insanı yetiştirmek önemli olan.”

Çocuklarımızda haya ve merhamet duygularının günden güne azaldığının da altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuklarımızda son dönemlerde sorumsuzluk ve saygısızlık gözlemlediklerini de vurguladı.

Merhamet eksikliği şiddeti artıyor

“Şiddetin artmasının bir nedeni bu. Acıma duygusu, merhamet duygusu eksik olunca şiddete çok rahat başvurulabiliyor. Komşuluk ilişkilerimiz de zayıfladı. Bizim kültürümüzde komşu çanağı kavramı vardı ama o artık kaybolmaya yüz tuttu. Atalarımız komşu komşunun külüne muhtaçtır der. Bu değerlerin kazandırılması gerekiyor. Batıda mutlu insan üzerinde duruluyor. İyi insan üzerinde durmamız gerekiyor. İyi olan zaten mutlu olur. Batının mutluluk formülü tekilken biz çoğul, biz üzerinde durmalıyız.”

VİDEO İÇİN...

 

Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

Okunma : 4276

 

İlgili

03 Mayıs 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
29 Nisan 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri